Овес (Avena sativa L.)

Синоними. Посевен овес.

Разпространение. Из цялата страна. Отглежда се като зърнено-фуражна култура.

Използваема част. Овесени ядки, овесено брашно и овесена слама.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Химичен състав. Съдържа нишесте, белтъчини, витамини от групата В, мазнини, захари, свободни аминокиселини, сапонини, флавоноиди, фитинови киселини, ферменти и др.

Действие. Общоукрепващо. Овесените ядки са много подходящи за възстановяване жизнените сили на преболедували деца и стари хора, при изтощени хора вследствие непълноценно хранене или пречки в храносмилателния тракт и др. При възпаление на стомашно-чревната лигавица овесът се явява ценно лечебно следство, благодарение на богатия и разнообразен състав от биологично активни вещества. Предпазва от обезводняване при хронични диарии и ентеро-колити. Овесът облекчава състоянието на болни от ревматизъм, подагра, лекува потенето на краката. Съществуват наблюдения, че овесът създава отвращение към никотина и е добра противоотрова при отравяне с алкохол. Продължителната употреба на отварата от овес повлиява благоприятно аденома на простатната жлеза.

Приложение. За бързо възстановяване на болни след тежки заболявания, като храна при застрашени от ацидоза диабетици, при стомашно-чревни разстройства с повръщане и диарии, при авитаминози, ревматизъм, подагра, за отказване от тютюнопушене, при аденом на простатата. Външно се прилагат бани при ревматизъм, ишиас, измръзнали крайници, кожни заболявания.

Начин на употреба. Около 1-2 супени лъжици овесени ядки се варят в 1 л прясно мляко. Това количество се консумира за 1 ден, разпределено на 5 порции. Курсът на лечение трае 12 дни.

Запарка от овес се прави като се залеят 2 супени лъжици ситно нарязана билка (надземната част) с 400 мл вода. Запарката престоява 2 часа, прецежда се и се изпива на 3 равни части през деня.

Външно за бани се прави отвара от 1 кг билка (надземната част), която се вари 30 минути в 3-4 л вода. Прецежда се и се прибавя към водата във ваната.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *