Орехови листа за атеросклероза

Когато болестта ни застигне тя не пита на колко сме години. Но пък пита какво е състоянието на организма ни. И когато не се пазим или по някакво друго стечение на обстоятествата й „отвараме“ вратата, тя идва. Има обаче много билкови рецепти, с които може да се противостои на различните заболявания, едно от които е коварната атеросклероза. Най-общо казано атеросклерозата е сърдечно-съдово заболяване, което бавно, но сигурно ни води към инфаркт. При него става натрупване на липиди, комплексни въглехидрати, кръв и кръвни продукти, фиброзна (съединителна) тъкан и калциеви отлагания, и понякога запушване на съдовете, което пък нарушава тяхната работа и пропускливост.  За това е виновно нашият начин на хранене. За да избегнем страшния сценарий, докато още можем, е добре да променим начин си на живот. В това число и храненето. И може да добавим няколко билкови рецепти, които да ни помогнат.
 1. В 1 л студена вода се слагат 10 сухи ореха, счукани на ситно. Варят се докато пуснат боята си. После се слагат 10 стръка маточина, дълги около 15 см. Сместа ври 5 минути. Сваля се от огъ
ня, прецежда се и се пие по 1 к. ч. 3 пъти преди ядене. Действа добре и при смущения в зрението.
2. 1 с. л. цвят глог се залива с 200 мл вряща вода. Прецежда се след изстиване, подслажда се с мед и се пие на глътки 2-3 пъти на ден 30 мин. преди ядене.
3. Смесват се по 25 г цвят бял глог, чеснови скилидки, стръкове полски хвощ и листа бял имел. От сместа 2 с. л. се залива с 250 мл гореща вода и кисне похлупено 2 часа. Пие се преди ядене.
4. Смесват се равни части стръкове ливадна детелина и теснолиста върбовка. 1 ч. л. смес се залива с 250 мл гореща вода, кисне 10 мин. и се прецежда. Пие се 3 пъти дневно. Полезно и при шум в ушите, гастрит, колит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.
5. Орехови листа 1-2 ч. л. се запарват в чаша гореща вода. Прецежда се след изстиване и се пие 3 пъти дневно по половин чаша.

 

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *