Отвара от пача трева спираща вътрешните кръвоизливи

Надали има друга билка, която да ни е позната с толкова различни имена, колкото пача трева, наричана е още кокоша трева, пачина, фасулявче, гъскина трева.

Билката пача трева се разпространява по силно затревени места, в дворовете или градините, както и в селскостопанските посеви, като плевел. Вирее из цялата страна. От билката най-полезна е надземната част. Препоръчва се събирането и да става по време на цъфтежа на растението – късното лято до ранните есени месеци. При сушене, стръковете не бива да се излагат на слънце. Стъблата и листата и остават зелени, а миризма от билката няма. Вкусът и трябва да бъде леко тръпчив.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки
Ненадминатата лечебна сила на билката пача трева

Ненадминатата лечебна сила на билката пача трева

В Китай се смята, че билката пача трева, може да ви донесе дълголетие. Споменавана в редица старинни научни трудове тя е включена в хранителното меню на китайците, под формата и на каша приготвена с оризови зърна и пача трева.

В химичния състав на билката влизат много дъбилни вещества, различни етерични масла, витамин Ц, смоли, витамин А и др. Именно тези съставки помагат на пачата трева да прояви лечебни свойства при кръвоспиране. Използва се и като пикочогонно средство. Може да бъде приложена при туберкулоза, възпаления на стомаха и червата, предизвикващи кръвоизливи. Полезна е при борба със симптомите на стомашна язва, хемороиди, диария, бяло течение и др. Пачата трева има и външно приложение – доста успешен лек е при заздравяването на труднозарастващи рани.

Най-целебния начин да приемате билката е, като накиснете една шепа от нея, в половин литър вода (не е необходимо да бъде гореща), за около десетина минутки. След прецеждането и се пие по 120 мл, три пъти дневно.

За тази билка трябва да се знае, че не бива да се употребява ако страдате от възпалени бъбреци или пикочен мехур. Пачата трева има високо съдържание на силикати, които се явяват „дразнители“ на този вид заболявания.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *