Отслабнете с тази изпитана билкова рецепта!

Другият ефект от билката е, че тонизира и винаги се чувствате във форма

Глухарче (Taraxacum officinale L) е многогодишно тревисто растение с безброй лечебни приложения. За лечебни и козметични цели се събират и използват надземната част на растението и корените. Надземната част се бере малко преди цъфтежа от май до август, а корените се вадят напролет преди цъфтежа – април.

“Фигурин

Отслабнете с добре познатото глухарче

Българската народната медицина казва за тази билка, че действа жлъчегонно, жлъчетворно, общотонизиращо, пикочогонно, Използва се за стимулиране секрецията и тонуса на храносмилателната система, особено за стимулиране на жлъчната секреция при чернодробни и жлъчни заболявания. Прилагат се за засилване на апетита, като слабителни, глистогонни и диуретични средства. Пресните листа и сокът от растението се препоръчват за лечение, на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет и някои кожни болести. Билката усилва действието на подстомашната жлеза, като повишава отделянето на инсулин и намалява количеството на холестерина в кръвта.

Растението стимулира дейността на червата и помага на черния дроб да преработва мазнините. Корените съдържат до 40% инулин, вещество, което е важно за възстановяване на чревната ни флора, много често увреждана от антибиотици или неправилно хранене. Другият ефект от билката е, че тонизира и винаги се чувствате във форма. Може да се пие чай от стръкове или корени, но при диетите за отслабване корените са за предпочитане.

Билкова рецепта за отслабване:

Начин на приготвяне: 2 супени лъжици от билката се слагат в 500 мл вода. Ври 5 минути, след което се прецежда и се пие по 100 мл 4 пъти дневно преди ядене.

Из „Справочник за билките” Гео Нешев и Илия Ланджев

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *