Досадните стомашни киселини се лекуват с очанка

Очанка се прилага успешно при конюнктивити

Очанка (Euphrasia officinalis L) е едногодишно тревисто растение. За медицински цели се събира надземната част на билката.  Тя се бере по време на цъфтежа от юли до август, след което се суши на сянка. В стъблата и листата на очанката се съдържат гликозид аукубин, ефирно масло, горчиво вещество, смола, син оцветител.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Досадните стомашни киселини се лекуват с очанка

Очанката представлява прекрасно средство за профилактика на очни болести с различен произход, а също така за повишаване остротата на зрението. Билката  е богата на витамини А, С и група В и съдържа много силиций и желязо.

Очанката има адстрингентно и противовъзпалително въздействие. Прилага се успешно при конюнктивити, блефарити, възпаление на слъзните канали, повишена уморяемост на очите, петна по роговицата, катаракти. Очанката също така се използва при алергии, бронхит, съпроводен с кашлица и лепкав секрет, при хрипав глас, нарушено храносмилане, отсъствие на апетит, гастрит с повишена киселинност, жълтеница. Прилагат я при простуда, диатези, детски екземи, туберкулоза на кожата при деца.

Лечебна рецепта при киселини:

Начин на приготвяне – 1 супена лъжица от билката се слага да ври в 500 мл вода. Оставя се за около 5 минути. След прецеждане се пие по 50 мл преди ядене 4 пъти дневно.

Внимание! В по-големи дози билката е отровна! Да се приема само по лекарско предписание!

Из „Справочник за билките” Гео Нешев и Илия Ланджев

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *