Парливата билка коприва, като средство за разкрасяване

На външен вида най-скромна сред билките, коприва притежава едни от най-силните целебни качества, които могат да се преборят с редица различни и разнообразни проблеми

За билката коприва, казват, че всяка една частица от нея притежава силна лековита мощ. Това твърдение тя сякаш доказва с това, че е една от малкото билки, на които може да се прилагат листата, стъблото и корените.

Сред едно от най-известните качества на копривата е свойството и да пречиства и действа благотворно върху кръвта, а оттам и да подобрява дейността на органи свързани с нея – жлъчка, стомах, бъбреци и черен дроб. Благодарение на богатството си от ензими, тя е едно от най-удачните средства в борбата с анемията, та дори и левкемията.

Чудна маска за лице с коприва

Чудна маска за лице с коприва

Коприва се ползва широко и в козметичната индустрия. Често влиза в състава на маски за лица, балсами и шампоани. Едно от най-препоръчваните средства за сгъстяване на косата и възвръщане на нейната лъскавина и блясък е отварата от коприва. Използвана като мощен стимулант на растежа, на тази билка се доверяват и в борбата срещу косопада, независимо от причините за появяването му – след раждане, след изтощително третиране с козметични препарати, липса на витамини или вследствие на някое дълготрайно заболяване.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Копривата влиза и като съставна част на много маски за лице и кожа. За нея се знае, че избистря тена и освежава кожата на лицето. Подобрява еластичността на кожата и заглажда дори някои от най-упоритите бръчки.

Маска за лице с коприва 

Със стрити листа от коприва, можете да си приготвите и маска за лице, с която да преборите неприятното омазняване. Необходими са ви само тридесет грама от тях, които да сварите в чаша вода, заедно с няколко капки розово масло, до получаване на гъста каша. Изчаквате да се охлади и нанасяте директно върху кожата, като предпазвате очите и устните от попадане на маската върху тях. Престоявате десет минути и изплаквате с топла вода. Правете процедурата веднъж дневно и само след седмица ще усетите ефекта от домашно приготвената си маска за лице с коприва.

За растението, казват още, че носи облекчение и при ревматоидни и артритни болки. Опитни билкари дори препоръчват парване, по засегнатото място с млади и свежи листенца на билката. Може да прилагате коприва и при лечение на ишиас и лумбаго. Вътрешната и употреба, съчетана с външно помагане помага за премахване на екземи по тялото. Чай с билката намалява нивата на кръвна захар.

Независимо дали ще използвате толкова полезното растение коприва в прясно или изсушено състояние, трябва да знаете, че тя по никакъв начин не губи силата на лечебните си качества.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *