Парливата билка коприва, като средство за разкрасяване

На външен вида най-скромна сред билките, коприва притежава едни от най-силните целебни качества, които могат да се преборят с редица различни и разнообразни проблеми

За билката коприва, казват, че всяка една частица от нея притежава силна лековита мощ. Това твърдение тя сякаш доказва с това, че е една от малкото билки, на които може да се прилагат листата, стъблото и корените.

Сред едно от най-известните качества на копривата е свойството и да пречиства и действа благотворно върху кръвта, а оттам и да подобрява дейността на органи свързани с нея – жлъчка, стомах, бъбреци и черен дроб. Благодарение на богатството си от ензими, тя е едно от най-удачните средства в борбата с анемията, та дори и левкемията.

Чудна маска за лице с коприва

Чудна маска за лице с коприва

Коприва се ползва широко и в козметичната индустрия. Често влиза в състава на маски за лица, балсами и шампоани. Едно от най-препоръчваните средства за сгъстяване на косата и възвръщане на нейната лъскавина и блясък е отварата от коприва. Използвана като мощен стимулант на растежа, на тази билка се доверяват и в борбата срещу косопада, независимо от причините за появяването му – след раждане, след изтощително третиране с козметични препарати, липса на витамини или вследствие на някое дълготрайно заболяване.

Копривата влиза и като съставна част на много маски за лице и кожа. За нея се знае, че избистря тена и освежава кожата на лицето. Подобрява еластичността на кожата и заглажда дори някои от най-упоритите бръчки.

Маска за лице с коприва 

Със стрити листа от коприва, можете да си приготвите и маска за лице, с която да преборите неприятното омазняване. Необходими са ви само тридесет грама от тях, които да сварите в чаша вода, заедно с няколко капки розово масло, до получаване на гъста каша. Изчаквате да се охлади и нанасяте директно върху кожата, като предпазвате очите и устните от попадане на маската върху тях. Престоявате десет минути и изплаквате с топла вода. Правете процедурата веднъж дневно и само след седмица ще усетите ефекта от домашно приготвената си маска за лице с коприва.

За растението, казват още, че носи облекчение и при ревматоидни и артритни болки. Опитни билкари дори препоръчват парване, по засегнатото място с млади и свежи листенца на билката. Може да прилагате коприва и при лечение на ишиас и лумбаго. Вътрешната и употреба, съчетана с външно помагане помага за премахване на екземи по тялото. Чай с билката намалява нивата на кръвна захар.

Независимо дали ще използвате толкова полезното растение коприва в прясно или изсушено състояние, трябва да знаете, че тя по никакъв начин не губи силата на лечебните си качества.

Парливата билка коприва, като средство за разкрасяване
4.7 (93.33%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *