Пачата трева спира кръвотечението в матката

Описание. Пача трева е едногодишно тревисто растение с дълъг вретеновиден корен. Стеблата полегнали или приповдигнати, от основата разклонени. 20—60 (150) см дълги. Листата синьозелени или сивозелени, елиптични или линейно ланцетни. Цветовете единични или по 2—6 в снопчета в пазвите на листата. Околоцветникът прост, почти до основата 5-делен, дяловете със зелен среден ръб по края розови, червени и бели. Плодът яйцевидно тристенно орехче, лъскаво тъмнокафяво до черно. Цъфти юни — октомври.

Разпространение. Расте по тревисти и песъкливи места, като бурен край селища, пътища, плевел в нивите и лозята. Разпространено из цялата страна докъм 1200 (2300) м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

Дрога. Надземната част (Herba Polygoni).

Съдържание. В листата се съдържат дъбилни вещества, восък, флавонов глюкозид авикуларин, в корените — оксиметилантрахинон, а в цялото растение — соли на силициевата киселина.

Основно действие. Диуретично, кръвоспиращо, адстрингентно. Водни извлеци от дрогата, понижават артериалното налягане и усилват дишането, предизвикват съкращаване на матката, скъсяват времето на съсирването на кръвта и повишават диурезата. Утеротоничното действие на дрогата, съчетано с нейното кръвоспиращо действие, обясняват способността й да спира маточните кръвотечения и да регулира обилната и нередовна менструация. Клинични изследвания с препарата авикуларен са проведени в акушеро-гинекологични клиники и родилни домове в случаи на забавено съкращаване на матката след раждане. Давани са таблетки по 0,50 2—3 пъти дневно. В 60% от случаите се получават добри резултати, в 30% — удовлетворителни. Странични явления не са наблюдавани. Други експериментални проучвания също установяват, че пачата трева, вкарана вътрешно на кучета в доза 0,1 г на кг телесно тегло, ускорява кръвосъсирването. Повишаването на дозата влияе на ефекта.

Емпирични данни. От народната медицина се прилага вътрешно като диуретик при чернодробни и бъбречни заболявания за подпомагане изхвърлянето на бъбречни пясъци и камъни при хемороиди, главоболие, различни заболявания на стомашно-чревния тракт. Препоръчва се също използуването при белодробни заболявания и тъй като се смята, че възбужда образуването на съединителна тъкан — за лечение на стомашна язва.

Дрогата е противопоказана при остри възпаления на бъбреците и пикочния мехур поради дразнещото действие на силикатите.

Начин на приложение. Вътрешно се прилага инфуз —2 чаени лъжички от дрогата се заливат с 1 чаша вряща вода, оставя се да престои 5 минути и се прецежда. Дневно се пият по 2—3 чаши според нуждата (Willfort, 1975). Външно — размачкана прясна дрога под форма на лапи за налагане на трудно заздравяващи рани (Стоянов, 1973).

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *