Заздравяване на косата с тази билка

Билката има кръвоспиращо и пикочогонно действие

Пача трева (Polygonum aviculare L) е едногодишно тревисто растение с бели или розови цветове. Расте из цяла България.

За медицински цели се събира и използва надземната част на билката. Тя се бере по време на цъфтежа от юни до септември, след което се суши на сянка или в сушилня при температура до 40 С.

Здрава коса с пача трева

Билката има кръвоспиращо и пикочогонно действие. Повишава кръвното нялягане и вентилационният обем на белите дробове. Оказва обезболяващо действие при язва на стомаха и при болезнена менструация. Подпомага оттичането на жлъчния сок от жлъчния мехур, разхлабва гладката мускулатура при спазъм на бъбречните и жлъчните пътища. Външно се използва за ускоряване заздравяването на рани (особено на рани върху лигавици). Действа кръвоспиращо.

В българската народна медицина билката намира приложение при язвена болест, жлъчнокаменна и бъбречнокаменна болест, хемороиди, обилна и болезнена менструация, трудно заздравяващи повърхностни и дълбоки рани. При кръвотечение от стомаха, червата, матката и др.

Билката се препоръчва за жабурене за заздравяване на венците, а отвара от билката се прилага за заздравяване на косъма и на разтежа му.

Лечебна рецепта при язвена болест:

Начин на приготвяне – 2 супени лъжици от билката се слагат в 500 мл вода. Оставя се да ври 5 минути. След като изстине се прецежда и се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

Внимание! Да не се употребява при остри възпаления на пикочните пътища.

Из „Справочник за билките” Гео Нешев и Илия Ланджев

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Заздравяване на косата с тази билка

  1. Здравейте, Предлагам Ви един начин да спечелите някой лев в а иммено: Регистрирате се напълно безплатно на следният сайт: http://sumixs.com/?ref=1210793 Каква е идеята? Трябва да отделите по 3 минути на ден за да оценявате три видео реклами. След регистрацията си влизате в акаунта, кликвате на Survey, отваря Ви се клипче и под него има бутон do survey. Натискате го и Ви се отварят 8-те въпросчета на които трябва да отговорите. Отговаряте набързо и… печелите 9$. Повтаряте това упражнение още 2 пъти и- в сметката си имате 27$. При достигане на 1200$, парите Ви се превеждат на PayPal акаунт. За целтъ трябва да имате регистриран PayPal акаунт.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *