Пача трева (Polygonum aviculare L.)

Синоними. Пачина, кокошалина, див фасул, червенка.

Разпространение. Расте като плевел по нивите и посевите, край пътищата и оградите, из дворовете.

Използваема част. Надземната част, която се бере като започне цъфтежът на билката. Суши се на сянка или в сушилня.

Химичен състав. Съдържат се гликозиди, алкалоиди, провитамин А, аскорбинова киселина, въглехидрати, смоли, салицилова киселина, силикати и др.

“Фигурин

Действие. Кръвоспиращо и пикочогонно. Оказва обезболяващо действие при язва на стомаха и при болезнена менструация. Подпомага оттичането на жлъчния сок от жлъчния мехур, разхлабва гладката мускулатура при спазъм на бъбречните и жлъчните пътища. Външно се използва за ускоряване заздравяването на рани (особено на рани върху лигавици). Действа кръвоспиращо.

Приложение. При язвена болест, жлъчнокаменна и бъбречнокаменна болесст, хемороиди, обилна и болезнена менструация, трудно заздравяващи повърхностни и дълбоки рани. При кръвотечение от стомаха, червата, матката и др.

Начин на употреба. Около 2 супени лъжици от билката се заливат с 500 мл вряща вода. Престоява 1 час. Запарката се пие по 100 мл преди ядене 3 пъти на ден. Външно, освен под формата на запарка, се използва и кашица от прясно растение.

Внимание! При остро възпаление на бъбреците и пикочния мехур е забранена употребата на билката, поради дразнещото действие на съдържащите се в нея силикати!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *