Пачи крак – вкусна и лековита гъба

Пачи крак, дивисилка, лаберка или жълтурка са име на една и съща гъба, която може да ви помогне при чернодробни болести

Гъбата пачи крак

Добре развитата гъба пачи крак има диаметър от 5 до 8 сантиметра. Когато е развита тя има фуниевидна форма, краищата и са обърнати навън. Ако гъбата е млада нейния ръб се извива навътре. Тя с жълто-оранжев цвят. Ципата и не се бели. Пачият крак може да познаете само по аромата, защото той е „уникален” . Пънчето на гъбата е с височина до 6 сантиметра, а дебелината му е 3 сантиметра. Разлика в пънчето има при млади и стари гъби. При младите то се разцепва лесно на малки жилки, а при старите е кухо.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Гъбата пачи крак – вкусна и лековита

През три сезона може да си съберете от пачия крак, през есента, лятото или пролетта. Среща се както иглолистните, така и в широколистните гори. Можете да я откриете скрита по поляните или скрита в мъха или горската шума. Когато има „находище” на гъбата може да доловите аромата и, който наподобява този на кайсиите от по-далечно разстояние.

Интересно за пачият крак е, че това е една от малкото гъби, които не съдържат паразити. Насекомите я избягват, заради съединението, което съдържа, наречено хиноманоз. Самото вещество е безвредно за хората, но отблъсква вредителите. Освен това съединението се ползва често с медицински цели.

За хиноманоза трябва да кажем, че при температура по висока от 50 градуса се разрушава. Същото се случва, ако има досег до сол. От тук идва и извода, че гъбата се ползва за лечение, но само ако с нея е приготвена тинктура или е изсушена.

Пачи крак при проблеми с черния дроб – цироза или хеманциома

Използва се сушен пачи крак, който се смила на прах. От праха на гъбата се взима супена лъжица и се залива с водка – 200 милилитра. Оставя се 10 дена, на хладно и разбира се тъмно местенце. Всеки ден от престоя се разбърква. При проблеми се черния дроб се приема само вечер по чаена лъжичка преди употреба разтръсквате съда, в който е направена тинктурата). За положителни резултати се приема поне 90 дена.

Пачи крак при паразити в тялото

Взима се от същата тинктура пак вечерно време, но по 2 чаени лъжички. Лечението трае 20 дена. Тази тинктура има своята уникалност, защото не „убива” само паразитите,а и техните яйца.

Приема на тинктурата от пачи крак не се препоръчва за взимане от малки деца, бременни жени и кърмещи майки. Задължително е и да споменем, че това е тежка храна и в случай на проблеми със стомашно-чревния тракт отново не се препоръчва това лечение.

Пачи крак и нейния двойник

Както почти всяка гъба и пачия крак си има двойник, затова е най-добре гъбите, който ще ползвате за лечение, да бъдат събирани от гъбар или закупени от магазина. Двойникът и е отровен и може да доведе до тежки последици за здравето ви. Можете да сбъркате вкусния и лечебен пачи крак със силно отровния вид горчива миризливка. Разликата при тях е в локализацията им и почвата, на която виреят. Друг двойник е оранжевия лъжлив пачи крак, който не е силно отровен, той предизвиква гадене и има „развален вкус”.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *