Подсилете организма си с… пелин

Той засилва организма след тежко боледуване, напрегна работа

Лечебните свойства на виното се дължат на антоциановите съставки. Капините, боровинките, касисът, бъзът и всички други плодове с тъмен цвят също ги съдържат, но в гроздето те са повече.

Подсилете организма си с пелин

Именно заради антоциановите съставки червените вина са по- полезни от белите, които пък съдържат повече органични киселини. Особено богати на тях са ябълковите вина. Тези киселини разтварят вредните продукти от обмяната и помагат за изхвърлянето им от организма, или казано по друг начин  отмиват шлаката.

Алкохолът във виното е малко, колкото в сиропа за кашлица. Той обаче отваря врата за биологично активните вещества и те по-лесно се усвояват от организма. 2 – 3 чаши вино на ден пазят от банална вирусни инфекции и грип. Още по-лековито е, ако се подгрято.

В България най-разпространен е пелинът. Той засилва организма след тежко боледуване, напрегна работа. Има мощен имуностимулиращ ефект и фитотерапевтите го препоръчват при сърдечни заболявания, защото регулира сърдечния ритъм при стенокардии. Това е класическата билка, която се предписва и при безапетитие.

Начин за приготвяне – Карамфилчетата (5 – 6), настърганото мускатно орехче (на вкус) се заливат с водата в джезве и се варят 1 минута. Сместа престоява около 10 мин. Виното (1л) се излива в тенджера и се слага на огъня. Когато стане топло, в него се изсипва настойката от джезвето и се добавя 1 лъжица захар. Виното не се оставя в никакъв случай да кипне. То обаче трябва да се свали от огъня достатъчно горещо. Може да се разлее веднага в чашките или да се сложи в порцеланов чайник.

Внимание! Бременните обаче трябва да го избягват, защото крие риск от помятане.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *