Подсилете организма си с… пелин

Той засилва организма след тежко боледуване, напрегна работа

Лечебните свойства на виното се дължат на антоциановите съставки. Капините, боровинките, касисът, бъзът и всички други плодове с тъмен цвят също ги съдържат, но в гроздето те са повече.

Подсилете организма си с пелин

Именно заради антоциановите съставки червените вина са по- полезни от белите, които пък съдържат повече органични киселини. Особено богати на тях са ябълковите вина. Тези киселини разтварят вредните продукти от обмяната и помагат за изхвърлянето им от организма, или казано по друг начин  отмиват шлаката.

Алкохолът във виното е малко, колкото в сиропа за кашлица. Той обаче отваря врата за биологично активните вещества и те по-лесно се усвояват от организма. 2 – 3 чаши вино на ден пазят от банална вирусни инфекции и грип. Още по-лековито е, ако се подгрято.

“Демир

В България най-разпространен е пелинът. Той засилва организма след тежко боледуване, напрегна работа. Има мощен имуностимулиращ ефект и фитотерапевтите го препоръчват при сърдечни заболявания, защото регулира сърдечния ритъм при стенокардии. Това е класическата билка, която се предписва и при безапетитие.

Начин за приготвяне – Карамфилчетата (5 – 6), настърганото мускатно орехче (на вкус) се заливат с водата в джезве и се варят 1 минута. Сместа престоява около 10 мин. Виното (1л) се излива в тенджера и се слага на огъня. Когато стане топло, в него се изсипва настойката от джезвето и се добавя 1 лъжица захар. Виното не се оставя в никакъв случай да кипне. То обаче трябва да се свали от огъня достатъчно горещо. Може да се разлее веднага в чашките или да се сложи в порцеланов чайник.

Внимание! Бременните обаче трябва да го избягват, защото крие риск от помятане.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *