Пелин (Artemisia absinthium L.)

Синоними. Бял пелин, обикновен пелин.

Разпространение. Из цялата страна. Расте в градини, храсталаци, край огради и пътища, тревисти и каменисти места, на припек.

Използваема част. Стръковете, които се берат по време на цъфтежа – юли-август. Сушат се на сянка или в сушилня при 40 °С.

“Фигурин

Химичен състав. Стръковете съдържат етерично масло, сесквитерпенови лактони, органични киселини, провитамин А, витамин В6 и др.

Действие. Апетитовъзбуждащо и противопаразитно. Билката стимулира отделянето на стомашни сокове и подобрява храносмилането. Освен това билката стимулира образуването на жлъчен сок. Наричат растението приятел на стомаха. Противопаразитният ефект на пелина е известен. Той е едно от най-старите средства против глисти.

Приложение. При липса на апетит, за бързо възстановяване при изтощени болни, при жлъчнокаменна болест, панкреатит, хронично възпаление на черния дроб, анемия, киселини в стомаха, бяло течение, нередовна менструация, безсъние, за укрепване на маточната мускулатура и др.

Начин на употреба. Около 1 чаена лъжичка пелин се залива с 300 мл вряща вода. Кисне 1 час. Пие се по 1 кафена чашка 2 пъти на ден 30 минути преди ядене. Използва се и под форма на спиртен екстракт.

Wormwood herb: Artemisia absinthium

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *