Повет се грижи за стомашната язва

Препоръчва се още за бани при краста, циреи и гнойни рани

Повет (Clematis vitalba L)е многогодишно увивно или пълзящо растение бели цветове. Растението може да се срещне из горите и храсталаците из цяла България до 1500 м надморска височина.

Демир бозан билки за бъбреци

Повет се грижи за стомашната язва

За медицински и лечебни цели се събирт и използват листата на растението. Те се берат по време на цъфтежа от май до юни. След което се сушат на сянка или в сушилня при температура до 45 С. Опаковат се в бали или торби. Запазват се на сухо и проветриво място.

Билката има противомикробно, противогъбично (фунгицидно), пикочогонно и потогонно действие. Препоръчва се при воднянка, сърдечни отоци, възпаления на очите и пикочния мехур, при венерически болести, главоболие, за засилване на апетита и др.

Българската народна медицина препоръчва листата на повета още при стомашна язва, треска, язва от разширени вени и др. Препоръчва се още за бани при краста, циреи и гнойни рани. Същото действие има и коренът на растението.

В нашата народна медицина се употребява и подкорната тъкан на стъблото на подвета. Счукана и омесена със зехтин, тя служи за налагане (8 часа) при ревматични болки и шипове ( да се внимава, може да се получи изгаряне).

Лечебна рецепта при стомашна язва:

Начин на приготвяне – 1 кафена лъжичка от билката се попарва с 0,5 л вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти дневно.

Из „Билките в България и използването им”

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *