Подкрепете косата и изгонете косопада

Зимата е сезонът, през който косите ни падат повече. Ако обаче падат повече от нормалния за това време /а дори и за нормалния да е/, е добре да се вземат мерки, докато е време, за да може лятото да се радвате на гъста грива. Причините за косопада са какви ли не – изтощение на организма, диети, лекарства, агресивен шампоан, боя за коса…Разгадаването им не винаги е лесно, но косата ясно показва, че се нуждае от помощ и то адекватна и навременна. Такава ни предлагат многобройните продукти против косопад, но ако се зачетете в съдържанието на най-добрите от тях, ще установите, че активните им съставки са екстракти от билки. Думата екстракт звучи сложно, но всъщност представлява воден, спиртен или маслен извлек от лечебното растение, който лесно можем да приготвим и в домашни условия.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

А домашните алхимични забърквания от нас имат какви ли не предимства – евтини, ефективни и нямат никакви излишни добавки или консерванти. При приготвянето и употребата им обаче трябва да внимавате, защото повечето билки, които стимулират растежа на косата са отровни. Такива са бръшлянът, репеят, кукурякът и особено чемериката. Но ако спазвате някои основни мерки за безопасност, спокойно можете да се възползвате от стимулиращото им действие:

Съдът, в които варите билките, не бива да използвате за други цели. От тези билки използвайте водни екстракти (отвари, запарки), защото проникват в по-малка дълбочина от спиртните и маслените. Варете билките в проветриво помещение, за да не вдишвате парите.

При нанасянето на готовия лосион, внимавайте да не протече в очите носа или устата. След процедурата измийте ръцете си много добре Съранявайте билките и готовите отвари в бутилки и пликове с надпис, на място недостъпно за малки деца.

Чемерика – Вземате 1 чаена лъжица от билката и кипвате в половин литър вода. Оставяте след това два часа, за да се запари. След това течността се прецежда и се втрива в корените на косата половин преди миене. Процедурата се прави два пъти седмично в продължение на един месец. В тази ниска концентрация на чемериката е достатъчно ефективна и в същото време възможно най-безопасна.

Кукуряк – 25 гр. корени от кукуряк се варят в 250 мл. вода и 250 мл. оцет, докато течността остане наполовина. Прецежда се и по същия начин се правят фрикции на корените на косата.

Репей и бръшлян – 10 гр. корени от репей и 10 гр. листа от бръшлян се варят в половин литър вода за 15 мин. Течността се нанася с масаж отново само върху корените.

Ако все пак се опасявате да ползвате тези билки, кърмите или сте бременна, също толкова ефективен, но напълно безопасни са корените от коприва.

Корени от коприва – Най-ефективни са те под форматан а настойка, т.е. спиртен извлек. Добре е да използвате пресни корени, но ако е средата на зимата и сушени ще свършат работа. Измийте добре една пълна шепа от тях, нарежете ги на дребно и ги залейте с 250 мл. водка. Тази смес трябва да престои две седмици на тъмно в плътно затворен буркан или бутилка, след което се прецежда.

За разлика от водните отвари, настройката има много голяма трайност и дори не е необходимо да я съхранявате в хладилник. Всеки ден в продължение на две седмици я втривайте в корените на косата, като се опитате да разредите измиването с шампоан. Още по-време на лечението косопада ще намалее, а няколко месеца след това ще забележите новия растеж.

Други билки, които имат стимулиращо действие върху косата са розмаринът (бабин косъм), салвията, бялата бреза, подбелът и др.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *