Подправка лекува досадните кожни проблеми

Една подправка, която може да присъства в множество ястия на нашата трапеза, ефикасно бори и много видове кожни заболявания. Риганът представлява многогодишно тревисто растение от рода на ментата (Lamiaceae). Латинското му наименование е Origanum Vulgare и се среща в топлите и умерени западни и югозападни част на Евразия и Средиземноморския регион.

Както и много други подправки и билки, и риганът може да бъде използван с всички свои части, както в кулинарията, така и за медицински цели. Маслото от риган се използва в парфюмерийната и козметичната индустрия. В медицината се прилага като помощно средство при състояния, като псориазис, екзема, микоза, грип и други инфекциозни заболявания.

Богатото съдържание на карвакрол, тимол, лимонен, пинен, оцимен и кариофилен нарежда ригана сред полезните за здравето билки. Листата и стъблата имат силно антисептично, спазмолитично, газогонно, потогонно и отхрачващо действие. Чаят от риган може да се използва при стомашни и дихателни проблеми. Билката има антимикробни свойства към щама на Listeria Monocytogenes и други бактериални паразити. Все още няма научни доказателства, които да подкрепят ползата на ригана за здравето, но се смята, че консумацията му облекчава симптомите на астма, ревматоиден артрит и други.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *