Полезни рецепти при натъртено изкълчено

Почти всеки от нас поне веднъж в живота се е нуждаел за лек при натъртено или изкълчено място, затова днес решихме да ви представим няколко бабини народни рецепти за тези болежки.

Кой ли не е падал или пък е стъпвал на криво, в следствие на което изкълчва или натъртва някоя част от тялото си. Болката е голяма, а може да бъде облекчена с бабини илачи, които е ви представим в следващите редове.

“Фигурин

1. Рецепта при изкълчено – смесват се равни количества оцет и ракия (примерно по 100 милилитра). В течността се прибавят 3 аспирина. Разбърква се докато лекарствата се разтворят напълно. Парче плат или кърпа с подходящи размери (според обема на засегнатия участък) се мокрят с течността. Върху болезнената зона се налага компреса. Остава там докато превръзката изсъхне. Може да налагате този компрес 4 пъти на ден.

2. Рецепта при навехнато – счукайте в дървено хаванче няколко почистени скилидки чесън. Намажете обилно с олио болезненият участък. Сложете лапа от чесъна върху него. Дръжте я 15 минути. На ден се налагат по 3 такива лапи върху невехнатото място.

3. Ориз при навехнато и изкълчено – във вода на тих огън се сварява много добре ориз. Прецежда се хубаво. От сварените зрънца се налага върху болезнената зона и се превързва с найлонова торбичка.

4. Компрес при натъртена и пукната кост – добре е мястото да се намаже веднага след злополуката със сурово олио. Това ще ви предпази от синини и отоци. Лечението се провежда, като засегнатата зона се намазва със свинска мас и отгоре се налага с парче плат или кърпа напоена в оцет. Прилагайте компреса докато болката спре.

5. Морска сол при подуто коляно – шепа морска сол се загрява и после се слага в малка торбичка от плат. Налага се върху подутото коляно и се закрепя здраво за него с помощта на ластик. Компреса се налага докато подутината спадна. Заедно с това лечение може да налагате и компрес от препечен хляб напръскан с малко оцет. Този лечебен компрес можете да използвате 6 пъти на ден. Компреса с морска сол налагайте вечер, преди сън и го сваляйте на сутринта.

Лек за изкълчено и навехнато

Лек за изкълчено и навехнато

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *