Ползите от маслото бергамот за вашето тяло

Сладникавото и тонизиращо масло от бергамот, идва от кората на дребен цитрусов плод със същото име. Заради свежия си аромат, той бива използван в редица продукти за красота, а дори и в различни видове английски чай. Маслото от бергамот може да бъде смесено с такова от градински чай, тамян, мандарина, жасмин, черен пипер, кипарис, здравец, индийско орехче, сандалово дърво, розмарин.

Изключително полезно за здравето, това ароматно масло притежава антисептичните си, антиспазмолитични, болкоуспокояващи, антидепресивни, дезинфектантни, тонизиращи и други свойства. Подпомага дейността на дихателната, кръвоносната, храносмилателната, отделителната и нервната система.

 

Масло от бергамот и срещу целулит

Как точно етеричното масло благоприятства поддържането на здравето.

Демир бозан билки за бъбреци

1. Антидепресант и стимулант

Тези качества се дължат на съставките алфа-пинен и лимонен. Те са тези, които ни вадят от депресивната дупка, и ни зареждат със свежест, радост и енергия. Поне такова е усещането щом вдъхнете масло от бергамот. Освен това и стимулират секрецията на хормони и по този начин помагат за поддържане на метаболизма. Ефектът допринася за увеличаване отделянето на храносмилателни сокове, жлъчка и инсулин, което подпомага храносмилането, правилното усвояване на хранителните вещества, разграждането на захарта и понижаване нивото на кръвната захар.

2. Успокояващо действие

Флавоноидите, съдържащи се в маслото от бергамот, имат седативни и релаксиращи свойства. Помагат за намаляване на нервното напрежение, безпокойството и освобождаването от стреса. Ефективни са срещу безсъние и високо кръвно налягане.

3. Антибиотични и дезинфектантни свойства

Някои от компонентите на маслото от бергамот притежават и ефективни и доказани антимикробни и дезинфектантни свойства. Те са полезни за възпрепятстване на растежа на микроби, вируси и гъбички.

Смята се, че бергамотът помага и при инфекции на червата, дебелото черво, пикочните пътища и бъбреците. Предлага и защита срещу развитие на кожни инфекции. Поради това си качество, маслото се използва като съставка на сапуни и продукти за грижата за кожата.

4. Аналгетик

Бергамотът помага за намаляване на усещането за болка. Стимулирайки секрецията на някои хормони, допринася за понижаване чувствителността на нервите към болка. Затова етеричното масло от цитрусовия плод е полезно срещу главоболие, навяхвания и други болезнени състояния.
5. За поддържане на кожата

Няма как да пропуснем и грижата за нашата кожа. Неговите полезни съставки го нареждат сред основните елементи в такива козметични и лечебни средства, като сапуни, кремове, лосиони и други козметични продукти. Смята се, че е подходящ за мазна кожа и акне.

И както всяко друго етерично масло, бъдете внимателни при неговата употреба, защото може да отключи някоя лоша алергия.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *