Забравените ползи от растението резене

Растението резене или познато още като див копър, много често е пренебрегвано заради своя култивиран роднина, но то има редица целебни качества които не са за подценяване.

Ползи от резенето в миналото и днес 

В миналото свойствата на растението били доста известни сред лечителите и билкарите. Вярвали са, че чрез консумацията му, могат да удължат живота си и да прогонят злите духови. Древните гърци са го познавали като мощно средство за отслабване, а римляните са го считали за силна противоотрова. Съществуват сведения, че като билка, растението било познато още в Египет, Китай и някои арабски държави.

“Фигурин

Днес резене се използва предимно в кулинарията, като подправка за различни рибни и месни ястия, за овкусяване на ризото или млечни сосове и майонези. Но лечебните му свойства не са за пренебрегване. На външен вид то напомня копър, но вкуса му е леко анасонов и сладникав. Като билка то притежава силни обезболяващи, противовъзпалителни и спазмолитични свойства. Може да се ползва и като глистогонно средство. Отвара от резене се препоръчва и при кърмещи жени, за повишаване отделянето на кърма.

Химичен състав на резенето

Плодовете на резенето са с богато съдържание на калий, магнезий и желязо. Много често те биват използвани в съвременната медицина, като съставки на препарати ползвани при лечението на бронхит, астма, подагра, цистит и възпалителни проблеми по кожата. Приложение намира и в педиатрията. Отскоро се провеждат и изследвания, за приложението му в борбата с рака.

С резене, можете да си приготвите и настойка, полезна при всякакви възпалителния на горните дихателни пътища. Необходими са ви само три супени лъжички изсушени и ситно смлени плодове от билката, които се заливат с чаена чашка гореща вода. След като престоят около тридесет минутки, настойката се прецежда и от нея приемайте по две супени лъжички четири пъти дневно. гаргара с така приготвена отвара, ще ви отърве бързо от болки в гърлото и прегракнал глас.

Етерично масло от резене 

Резене - позабравен илач

Резене – позабравен илач

От растението може да се извлича и етерично масло. То е полезно за прочистване на организма от вредни токсини. Изписва се често и на жени навлизащи в климактериума, тъй като има свойството да стимулира произвеждането на собствен естроген. Маслото от резене е с доказана противогъбична активност. Нанесете малко от него в областта на слепоочията и ще усетите мигновено облекчение, ако страдате от силно главоболие.

Трябва да знаем 

Срещу каквото и заболяване да решите да ползвате резене, не забравяйте, че като билка, то притежава лек наркотичен ефект. Използвайте го само в определените количества и по указания начин. Бременни жени и деца под шест годишна възраст също не бива да използват тази лековита билка.

Вижте и ТОВА: Ползи и рецепти за лечение с резене (див копър, фенел)!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *