Полска поветица (грамофонче) – (Convolvulus arvensis L.)

грамофонче

Лечебната сила на полската поветица

Сем. Convolvulaceae – Поветицови
Описание: Полската поветица е многогодишно тревисто растение. Стеблото пълзящо или увивно, до 1 м дълго. Листата последователни на дръжки, в основата копиевидни или стреловидни, продълговато яйцевидни до ланцетни или линейни. Цветовете по 1 – 3 в пазвите на листата на дълги дръжки. Венчето фуниевидно бяло или розово с 5 надлъжни тъмни ивици. Плодът кълбеста разпуклива кутийка. Цъфти април – октомври.
Разпространение. Расте по тревисти и храсталачни места, край пътищата и като плевел в нивите. Разпространено в цялата страна докъм 1000 м надморска височина.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Билка. Събраните по време на цъфтенето облистени стръкове на растението (Herba Convolvuli). Същите се сушат при обикновена температура или сушилня до 45°С. Притежават горчив вкус.

Съдържание. Около 5% глюкозидни смоли (гликоретини), наречени конволвулини, танини, флавоноиди и др.

Основно действие. Слабително, диуретично, епителотонично.

Експериментални и клинични данни. Слабителното действие на поветицата се дължи’ на съдържащия се в нея конвулвин (Юревич и Мишенин, 1976). Според Шретер (1975) семената и корените от поветицата притежават предимно лаксативно действие и могат да се използуват при колити и гастрити, докато листата притежават диуретично действие, а стръковете и сокът, получен от тях – кръвоспиращо. Растението се използува и като епителотонично средство при увреждания на кожата и специално при трудно заздравяващи рани (Носаль и Носаль, 1959).
Влиянието върху сърдечно-съдовата система на екстракти от надземната част на поветица, събрана във фаза на цъфтеж, е изпитано експериментално от Воронина (1966). Установено е, че в доза 10 мг/кг телесно тегло екстрактът притежава изразен хипотензивен ефект в опити на котки, като понижава артериалното кръвно налягане с до 50% от изходното ниво в продължение на 60 – 120 минути. Приложен в продължение на 10 – 12 дни на зайци с експериментална питуитринова хипертония, той води до нормализиране на артериалното кръвно налягане. Алкалоидната сума, изолирана от растението, също притежава хипотензивен ефект. По данни на Torio и съавт. (1977) водните екстракти от Convolvulus arven. не повлияват артериалното кръвно налягане. Върху гладката мускулатура екстрактът притежава атропиноподобно действие. Той в значителна степен потиска експериментално предизвиканата чрез карагеенин възпалителна реакция в опити на плъхове. Индивидуалните алкалоиди конволвин и конволамин притежават местно анестезиращо действие, съчетано със силно дразнещо действие върху лигавичните повърхности.

Емпирични данни: В народната медицина извлеци от полската поветица се използват и като лаксативно и диуретчино средство.

Нежелани ефекти: При консумирането на големи количества от грамофончето е възможна появата на оплаквания със стомашно-чревния тракт, като повръщане, диария и общо неразположение.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *