Полски цветя носят здраве (I)

Продължаваме нашата ароматна разходка сред полските цветя, за да видим колко са полезни те за човешкият организъм.

Здравец
Лечебни са листата, цветовете и коренищата. Билката влияе противовъзпалително, намалява кръвното налягане, стимулира работата на сърцето и кръвообращението, успокоява нервите, ободрява. Народната медицина употребява корените и като запичащо средство при диарии, а върху кожата – за компреси, напоени с настойка, при възпаления, циреи, хемороиди, кръвотечения. Използва се студеният извлек от 2 чаени лъжички ситно нарязани листа, още свежи, или коренища, накиснати за 8 часа в 2 чаени чаши студена вода. След прецеждане течността се изпива на малки порции за 24 часа.

      Полски мак
Основното лечебно средство на мака е това, че помага срещу упоритата кашлица, заради противокашлечните си действия, а също така и кръвоспиращо действие, което помага срещу разстройства в цикъла.
Сироп от полски мак срещу кашлица: 50 г ситни венчелистчета се заливат с 500 мл вряща вода, в която е разтворена 1 г винена (лимонена) киселина. Престоява 4 часа и се прецежда, прибавя се 650 г захар за сироп (за деца по 1 чаена лъжичка 5 пъти дневно с лекарски контрол!. В народната медицина мака е надеждно билково средство срещу прекалено обилна менструация. А изсушеният полски мак или по-точно неговите венчелистчета биват използвани за спиране на кръвотечения от рани. Те се употребяват като успокояващо при болки, като омекчаващо и противокашлично (в сироп) и при инфекциозни процеси на дихателните пътища, както и при диарии. Но големите дози са токсични!

Еньовче
Лечебни са само три вида. Основни действия – диуретично, болкоуспокояващо, слабително и други. Използва се при асцит (вода в корема), отоци при остър ставен ревматизъм, пясък и камъни в бъбреците, чернодробна цироза, прах от изсушени растения – за посипване при рани, циреи, кожни нагноявания. Прилага се от видни учени, а и в народната австрийска медицина, за промивки при рак на езика, а с пресен сок от него, смесен с масло – при всякакви ракови язви и тумори.

У нас лечението е с пиене на запарка: 4 чаени лъжички се киснат в 2 чаени чаши вряща вода до охлаждане и след прецеждане се изпива на части за 1 ден.

Червена боровинка
Действие на боровинката като цяло растение: диуретично, антисептично, противовъзпалително, витаминозно (вит. С), апетитовъзбуждащо, храносмилателно, притоворевматично, седативно, леко хипотензивно, бактерицидно. Подпомага действието на имунната система и й помага да се пребори с инфекциите и вирусите.
Рецепта: 3-4 чаени лъжички ситно счукани листа, се варят 5-10 минути в 500 мл вода, киснат 15-20 минути, прецеждат се и се пие по 100 мл 3-4 пъти дневно.

Полски цветя носят здраве (I)
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *