Помогнете на счупеното да зарасне бързо със слез

Растението слез се среща под два вида – дребнолистен и широколистен. Първият се среща предимно в гора или далеч от населено място, докато втория най-често в градините – цветни и зеленчукови. И двата вида съдържат в листата, цветовете и дръжките си слузести и дъбилни вещества.

За лечебна цел се събират цветовете, листата и дръжките – от май до септември. Тъй като при сушенето се губят слузести вещества, слезът трябва да се употребява възможно най-пресен. Но и изсушеното растение има все още добри лечебни сили. Стрък от слез се бере по време на цъфтеж. Брането се извършва в сухо време – с остър нож или ножица се отрязва облистеното цветоносно стъбло на дължина 20-25 cm от върха, като към тях се прибавят и листа от неотрязаната част. Билката притежава омекчително, противовъзпалително, слабително, спазмолитично и седативно действие.

Демир бозан билки за бъбреци

Може да се използва, както за вътрешни страдания, така и да се налагат външни рани. Вътрешно се приема под формата на чай при възпалителни заболявания на дихателната и храносмилателната системи – пресипнал глас, ларингит, остър и хроничен бронхит, трахеобронхит, бронхиална астма, задух, емфизем, кашлица, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, болки в стомаха и червата, газове и др.

Освен това може да бъде и много ефикасно средство срещу анемия. Предлагаме ви рецептата на Ванга със слез за анемия: 100 г. изсушени плодчета на билката слез се смилат на прах. Пие се по 1 път на ден 1/2 ч.л., разбъркана в чаша прясно овче мляко. Може да се добави малко мед за вкус.

Външно се правят бани и се използва предимно при счупени крайници, изгаряния, отоци, хемероиди, компреси. Последното се прави със сварен слез в малко прясно мляко и се налагат различни циреи, акне, фурункули, скрофули, колпит, а също и за компреси при възпаление на очите и клепачите, за гаргара при гърлобол и жабурене при зъбобол, за клизми при възпаление на червата, компреси и лапи при заушка.
Прилага се под формата на студен извлек или запарка,  Запарката се приготвя като 2 супени лъжица дрога кисне 1 час в 500 ml вряла вода. От прецедената течност се пие по 100 мл. 15 минути преди ядене, 4 пъти дневно, подсладено с мед. Може да се пие от тази запарка и при намаляване на кърмата у млади кърмачки.
Баните при гореспоменатите страдания се приготвят, като се вземат 2 препълнени шепи слез и се накисват, оставяйки се да пренощуват в 5 литра студена вода. На следващия ден водата се затопля да необходимата температура за ръцете и краката, които се киснат в нея в продължение на 20 минути. Затоплена отново водата може да се използва още два пъти. След това болното място се налага с лист от живовляк (за предпочитане островърх).

Източник: http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/11/slez-pomosht-pri-schupeni-ili-navehnati-krainici.589698

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *