Понижете нивото на холестерола с билката „мъжка вярност”

Великденче действа превъзходно за освежаване на паметта и премахва световъртежа

Великденчето (Veronica officialis L.) е многогодишно тревисто растение, което обича сухите почви и расте предимно в гори, по оголени места, трънаци, канавки, покрай пътища. Има пълзящо по земята 30 см стъбло с малки, назъбени, искрящи сребристи листа, преминаващи нагоре в светлосини до виолетови цветни класове.

“Фигурин

Понижете нивото на холестерола с билката „мъжка вярност”

Народът го нарича още „мъжка вярност”, тъй като при докосване нежните листенца на цветовете окапват. Цъфти от май до август.

За лечебни цели се събира цъфтящата надземна част на билката.

Бълагарската народна медицина препоръчва отварата от великденчето най-често при ангина, трахеити, бронхити, астма, суха кашлица. Билката има добро пикочогонно , противовъзпалително и откашлично действие. При високи стойности на холестерин в кръвта се препоръчва да се изпиват по две чаши чай от великденче дневно. При невроза, дължаща се на психическо натоварване, се препоръчва чаша чай преди сън. Действа превъзходно за освежаване на паметта и премахва световъртежа. Препоръчва се още при жълтеница, песъчинки в бъбреците, подагра и ревматизъм. Възпалени и трудно зарастващи рани е добре най-напред да се промиват с отвара от великденче.

Лечебна рецепта при висок холестерол:

Начин на приготвяне – прави се чай от 1 препълнена ч.л. билка, която се залива с 250 м гореща вода, запарва се 3-5 минути и се прецежда. Пият се по 2 ч.ч. дневно.

Лечебна рецепта при болни от ревматизъм и подагра:

Начин на приготвяне – Прави се тинктура, като еднолитрова бутилка се пълни до стеснението на гърлото с цъфтяща, ситно наразяна билка, залива се до горе с 40 градусова ракия или водка и се държи в продължение на 14 дни на слънце. Прецежда се и се съхранява в хладилник. Използва се външно за разтривки, а вътрешно – три пъти дневно по 15 капки в вода или чай.

Из „Билковите рецепти” на д-р Стоян Бахчеванов, ученик на Лечителя Петър Димков

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *