Досадното потене през летния сезон се отстранява с билка

Чубрицата се използва като потогонно и диуретично средство

Добре познатат ни градинска чубрица (Satureja hortensis L.) е едногодишно градинско растение. Стъблата са високи 20 – 40 см, изправени, четириръбести, силно разклонени от основата. листата  са срещуположни, с къси дръжки, линейни, или линейно ланцетни, 1 – 4 см дълги и 1 – 5 мм широки, целокрайни.

Демир бозан билки за бъбреци

Досадното потене през летния сезон се отстранява с чубрица

Цветовете са дребни, събрани на групи по 2 до 5 в пазвите на листата. Чашката е с 5 нееднакви зъбчета. Венчето е бяло, розово или лилаво, 4 – 7 мм дълго, двуустно. Тичинките са 4. Плодът при узряване се разпада на 4 орехчета. Цъфти през лятото.

Използваема част на билката са цъфтящите връхни части на растението. Отглежда се из градините в цялата страна.

Градинската чубрица съдържа до 0,5 – 2% етерично масло с главни съставки карвакрол (до 40%) и ?-цимол (до 30%) или тимол, както и дипентин и други терпени. В състава и има и танини и слузно вещество.

Лечебно действие и приложение.

Чубрицата има спазмолитично, хипотензивно, антисептично, потогонно и слабо диуретично действие.

Използва се при високо артериално налягане, сърцебиене, главоболие, виене на свят, като потогонно и диуретично средство, при хрема и кашлица и др.

В българската народна медицина се употребява при повръщане, катари на лигавицата на стомаха и червата, летни диарии, глисти.

Начин на употреба. Две супени лъжици ситно нарязана билка се залива с 500 см3 вряща вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *