Преборете летните жеги с билки

Вижте подходящите за сезона билки и употребата им

Летните горещини ни подтикват да се храним леко, за да подпомогнем доброто функциониране на сърдечната и храносмилателната ни система.

Кои са обаче билките най-подходящи за летния сезон? Нека заедно разберем това.

Летните жеги се преборват с билки

Лен, чесън, джинджифил, червен пипер, жен-шен, червена детелина, киселец, коприва и розмарин са само част от билките, които препоръчват специалистите.

“Фигурин

Всеки е чувал за жен-шена – коренът на младоста и енергичността. Той има ясно изразено тонизиращо действие. Въздейства като адаптоген. Подтиква тялото да предпочита мастни киселини вместо гликоген в процесите на енергодобив. Растението е особено подходящо и при състояния на постоянна умора и напрежение, тъй като регулира отделянето на хормоните на стреса в организма и поддържа органите, които синтезират тези хормони – хипофиза, хипоталамус, надбъбречни жлези. Жен-шенът усилва образуването на ендорфини, които се синтезират в главния мозък и са отговорни за „доброто настроение“. Подобрява и самочувствието.

В ниски дози жен-шенът повишава кръвното налягане. При завишаване на дозите се наблюдава постепенно понижаване на кръвното налягане.

При хора с хронична хипогликемия жен-шен следва да се взима само под лекарско предписание.

От корените на жен-шена се приготвят препарати (спиртен) извлек, течен екстракт, таблетки), които се продават в аптеките. В домашни условия може да се приготви запарка, като 1/2 чаена лъжичка ситно стрити корени се заливат с 250 или 500 мл вряща вода. Тази доза се употребява за 1 ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *