Препоръчани рецепти срещу мазоли

Чудите се как да се отървете от твърдите мазоли?! Е, това става много лесно, ако приложите предлаганите от нас лесни домашни рецепти.

Описание на явлението, наречено мазоли.

Освен думата „мазол“, за тази болежка се използват и други имена, като например мека или твърда хелома, посттравматичен отговор, хиперкератозен или хиперкератозна лезия.

Мазолите се появяват най-вече по краката, стъпалата, пръстите, дланите и петата, защото там кожата има най-малко подкожна мазнина. Те всъщност представляват различни по големина кръгови уплътнения.

Причината за тяхното появяване е постоянният натиск или триене на тези места. В следствие на постоянното дразнене на кожата клетките от роговия слой започват да се множат с по-бързо темпо. От там кожата загрубява и се появява добре познатия ни мазол.

Бабини илачи срещу мазоли

Бабини илачи срещу мазоли

Вид на мазолите и описанието им.

Всеки би всеки би се съгласил, че външният вид на мазолите не е никак приятен, но освен естетическо неразположение те причиняват и болка. Кожата на мазола става груба и дебела. Мазолът има сивкав, жълтокафяв или бял цвят.

“Демир

Около него има зачервяване, а болката идва и при най-малкия натиск. Рядкост са, но не е изключено, мазолът да се срастне с нервните окончания. В тези случаи болката е с пъти по-силна.

Самите мазоли се разделят на две групи, като едните са наречени множествени, а другите – единични. В случай че не се третират правилно и не бъдат взети мерки за тяхното отстраняване, те се превръщат в рани, а в по тежките случаи и в улцерация (рана с язвеноподобна структура).

Кои хора страдат от мазоли.

Мазолите могат да се появят в зоните на триене и постоянен натиск на всеки човек, без значение от произхода, възрастта или пола. Все пак при жените те са по-често срещани, защото една от главните причини за появата им е носенето на тесни, неудобни обувки и стегнат чоропогащници или чорапи.

Ако вие сте човек, който не тренира често и се заеме с тази задача, също попадате в рисковата група за появата на мазоли.

Бабини илачи за премахване на мазоли

1. Листо от живовляк – задължително първо измивате листото много добре. Това се прави с цел да не се „внесе“ инфекция. Добре измитото листо се налага върху мазола (при нужда можете да го скъсате малко). То трябва да бъде добре прикрепено, така че за целта може да използвате лейкопласт или малко бинт.

Оставяте го така цяла нощ, а на сутринта сваляте компреса. Прилагате го, докато мазолът изчезне. Живовлякът има мощно болкоуспокояващо, заздравяващо и противовъзпалително действие и спомага за бързото отстраняване на мазола.

2. Цветове от невен – те също притежават болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Използват се в прясно състояние, като отново се измиват много добре, за да се избегне „проникването“ на инфекция. Преди да ги наложите върху мазола препоръчваме да ги нарежете на ситничко.

Слагате ги върху проблемния участък и отново захващате с бинт или лепенка. Сваля се на сутринта. Лечението продължава, докато мазолът изчезне.

3. Люспи от лук – тази рецепта изисква малко повечко време за приготовление, но ефектът от нея е много добър. За целта се използват люспите на лука, които се заливат с оцет, колкото да ги покрие. Оставят се да киснат така 14 дена. След престоя на люспите в оцета се взима по една от тях и се налага върху мазола. Превързва се с малко бинт и се преспива с компреса. Лечението трае около седмица.

4. Восък, хляб и оцет – когато комбинирате тези три съставки, получавате един мощен илач срещу мазоли. Натопете в оцет късче от средата на хляба с размерите на мазола. Наложете го върху него. Вземете и малко парченце памучен плат и него потопете във малко восък. Наложете го върху напоеното с оцет късче хляб.

Превържете, за да се захване неподвижно компреса. Оставете го да действа срещу мазола цяла нощ. Прилагайте докато мазола изчезне.

Билката живовляк срещу мазоли

Билката живовляк срещу мазоли

5. Захар и лимон – изрязвате малко парченце лимон и го потапяте в кристална захар. Налагате го върху мазола и превързвате. За 48 часа трябва да направите 6 компреса, които ще ви избавят от болезнените мазоли. Ако мазолите са от дълго време, може да се наложи да прилагате процедурата малко по-дълъг период.

6. Прополис – затоплете леко лечебния прополис. Направете топла вана на краката и чак тогава разнесете от илача по мазола. Превържете с парче плат или бинт. Оставете да действа 12 часа и махнете компреса. Прилагайте този метод за премахване на мазоли няколко поредни вечери и сами ще се убедите в бързата му ефикасност.

7. Алое – листата на това растение са известни на всички с лечебната сила. Те могат успешно да се справят с появилите се мазоли. Процедурата, която трябва да прилагате, е доста лесна. Тя включва откъсването на едно листо от алое, изрязването му на две части и налагането му върху мазола за една нощ. Разбира се, се прикрепя с лепенка или бинт, за да стои неподвижно. Приключвате лечението, когато от мазолите не са останали следи.

8. Сини сливи – малко нетипичен метод за лечение на мазоли, но доста ефикасен. Няколко плода се сваряват в прясно мляко. После, докато са още топли, се разрязват на две и едната половинка се налага върху мазола. Закрепя се с лепенка и се държи, докато изстине. Може на ден да прилагате лечението по 6 пъти.

9. Зелен лук – настържете от него на ситничко ренде. Наложете от кашата върху мазола и прикрепете с малко парче бинт. Оставете зеления лук да действа цяла нощ.

10. Сол – в малка платняна торбичка увивате малка бучка сол и налагате като компрес върху мазола, който остава така за 12 часа. Тази рецепта е от препоръките на баба Ванга.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Препоръчани рецепти срещу мазоли

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *