Форми на приложение на лечението с билки?

как да прилагаме билките

Правилното приложение на билките

ФОРМИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ НА БИЛКИТЕ

“Демир

По принцип фитотерапевтичните средства могат да се прилагат в три форми:

1. В чиста форма. Провежда се лечение само с фитотерапевтични средства.
Чистата форма на фитотерапията е подходяща за преценените като най-
показани за този вид лечение случаи.

2. В смесена форма. Лечението с билки се реализира в няколко варианта. Първият от тях се свежда до използуването на някои от галеновите препарати (инфузи, декокти и др.) като основа за приготвяне на микстури. Много от противокашлящите, отхрачващите, седативните, спазмолитичните и др. микстури са конкретна реализация на този първи вариант на „смесената форма“ на използването на фитотерапевтичните средства.
Вторият вариант се заключава в използуването на галенови препарати като компоненти на микстури в качеството на основни (базисни) или придружаващи (адювантни) лекарства.
В третия вариант въвеждането на фитотерапевтични средства играе в известен смисъл ролята на „заместителна” терапия и цели да намали дозата на ефикасното, но носещо риск химиотерапевтично средство: като например да се намали дозата на кортикостероиди при лечение на бронхиална астма.

3. Използване на билки за провеждането на поддържащо лечение. Този вид лечение се използва, когато болният се „извади” от тежкото състояние на острата фаза на заболяването (стомашна язва, бронхиална астма, цистопиелит, хипертонична болест и др. ) и, когато фитотерапевтичното лечение е полезно и целесъобразно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *