При кашлица и ангина си направете „студена запарка” от ангелика

Ангеликата има откашлично, потогонно, диуретично и обезболяващо действие

Ангеликата (Angelica archangelica L.) или лечебна пищялка е многогодишно тревисто растение с късо месесто коренище. Стъблото е до 1,5 м високо, право, цилиндрично, кухо, в горната част е разклонено. Цветовете са жълто-зеленикави. Цъфти от месец юли до август.

Демир бозан билки за бъбреци

Ангеликата има откашлично, потогонно, диуретично и обезболяващо действие

За лечебни цели се използват коренището с корените и плодовете на растението. У нас билката се среща рядко. Тя расте по влажни и сенчести места, най-вече в Източна и Средна Стара планина и в Родопите. В България много по-широко е разпространена горската пищялка (Angelica sylvestris L.).

В коренището на ангеликата се съдържат около 1% етерично масло с главна съставка р-феландрен, а също и а-пинен, р-цимол и др. Ангеликата има откашлично, потогонно, диуретично и обезболяващо действие, успокоява спазмите на гладкомускулните органи. Възбужда жлъчната секреция. Използва се и при ангина (за гаргара), грип, кашлица, болезнени колики и газове в червата.

 

Лечебна рецепта при кашлица и ангина:

Начин на приготвяне – прави се „студена запарка”: 1 / 2- 1 чаена лъжичка билка се залива с 250 мл студена вода и след половин час се възврява за около 4 – 5 минути. Изпива се за 1 ден.

Из „Билковите рецепти” на д-р Стоян Бахчеванов, ученик на лечителя Петър Димков

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *