При отоци налагайте изсипливче

Изсипливчето помага при отоци и при локални възпаления

Изсипливчето помага и при възпаления

Изсипливчето може да бъде открито под формата едногодишно, двугодишно или многогодишно растение, което се среща на територията на почти цялата страна. То расте полегнало, има в повечето случаи тънко стъбло с множество разклонения, всяко от които достига до дължина от 10 – 20 сантиметра.

Листата на изсипливчето са разположени едни срещу друго, леко приседнали с елипсовидна форма. Те са целокрайни, а цветовете са дребни, разположени на групички от по 5 до 12 в пазвите на самите листа.

Изсипливчето цъфти от ранна пролет до късно лято, в месеците от април до август.

Демир бозан билки за бъбреци

Може да бъде срещнато на територията на почти цялата страна, като предпочита сухите места, каменистите и тревисти хълмове.

С лечебна цел се използва надземните части на растението, като листата и цветовете е добре да се берат отделно. Същото важи и за сушенето и опаковането.

На най-широка популярност се радва употребата на изсипливчето като лек при проблеми с отделителната система. То се ползва като пикочогонен продукт, успокояващ спазмите и неразположенията в гладката мускултатура.

Препоръчва се при възпаления, при наличието на камъни в бъбреците и в пикочния мехур.

Старите билкари препоръчват употребата на изсипливче най-вече при отоци, засегнали различни части от тялото, като лечението се извършва под формата на компреси.

Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *