При ревматизъм и невралгия пийте запарка от листа на блян

Билката се характеризира със силно изразено действие върху нервната система

Блян (Hyoscyamus niger L.) е известен още като попадийка, буника, бленика. Билката вирее по бунища, огради, пустеещи земи из цялата страна. Цъфти през май – юни.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

При ревматизъм и невралгия пийте запарка от листа на блян

Като използваема част на растението предимно се използват листата, но в народната медицина се използват и семената. Брането се извършва по време на цъфтежа за листата и есенно време за семенатата. Сушат се на прохладно и сенчесто място или в сушилня при 45 °С.

В листата и семената на растението се съдържат алкалоиди, холин, смолисти вещества, гликозиди и др.

Билката се характеризира със силно изразено действие върху нервната система. Използва се като беладоната при лечение на паркинсонизма – намалява тиковете и нервното треперене на ръцете и краката. Успокоява болезнената чревна перисталтика (колики), подобрява съня, намалява слюнчената и стомашната секреция, успокоява спастичната кашлица, потиска половата възбудимост.

Прилага се при паркинсонова болест, хистерия, състояние след енцефалит, безсъние от различно естество, зрителни смущения, възбуденост при атероосклеротици, за премахване на възбудимостта у алкохолици след коремни операции, както и при бронхиална астма, язвена болест, за подтискане на половата възбуда.

 

Лечебна рецепта при ревматизъм, невралгии, безсъние:

Начин на приготвяне: 1 ч.л. листа се киснат 1 час в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден.

Внимание! Поради това, че билката е силно отровна, в домашна обстановка нейната употреба е забранена. Това може да става само с лекарско предписание в клинична обстановка.

Из „Билковите рецепти” на д-р Стоян Бахчеванов, ученик на лечителя Петър Димков

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *