При сърбеж на кожата – изпитани билкови рецепти

Заради съприкосновение с дразнещи вещества или материи, понякога кожата може да започне да сърби. Това е вид алергична реакция, която отхвърля хистамините. За да я успокоите просто използвайте някоя от следните билкови рецепти.

1. Свинска мас се смесва със сода бикарбонат и се маже.

2. 2 супени лъжици коприва се вари в 1 л вода 25-30 минути. Прецежда се и се пие вместо вода.

3. В 250 г спирт за горене се поставят 20 аспирина да престоят 48 часа, като от време на време шишето се разклаща. Маже се мястото на сърбежите. Не е подходящо за сърбежи с алергичен произход!

4. Смесват се 250 г боров катран и 30 г свинска мас и тялото се маже, след като се изкъпе с вода, в която е сварен 1 кг овес. Освен това 3 пъти дневно се пие по 1 винена чаша чай от коприва, цвят от магарешки бодил, листа от малина, мента по 1 супена лъжица от билките се слагат в 300 г вряща вода и се варят 5 минути. Оставя се да изстине. Прецежда се, подслажда се с мед. Дозата е за 1 ден.

“Фигурин

5. Цветове и листа от бяла ружа се варят във вода. След като омекнат, с тях се налагат местата по тялото, където се чувства сърбеж и има обрив. Налагането става два пъти на ден – сутрин и вечер. Няколко дни, докато мине.

6. При сърбежи на краката се намокря четка за дрехи в хладка вода и се насапунисва със сапун за бръснене (от кръглия – не паста). Търка се мястото на сърбежите до зачервяване. След няколко процедури сърбежите изчезват.

7. При сърбежи по ходилата и между пръстите в пластмасов леген се налива 1 л оцет. Краката се киснат 20-30 минути. Ако не помогне от един път, се повтаря.

8. 500 г спирт се смесва със 100 г цинквайс. Маже се всяка вечер в продължение на 20-30 дни и на седмицата веднъж може да се промива със сварена пепел.

9. Щом се почувстват сърбежи на някое място по тялото, то се измива с шепа силен оцет.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *