Профилактика против простуда при децата

В прекалено студените дни или пък когато есенните или пролетни дъждове не спират да валят, се случва да се поизмокрим. Когато това се случи на детето на път от училище към дома, то веднага трябва да предприемем нужните мерки, за да не настине и да не се превърне една простуда в голям проблем, като пневмония например. Ако го е навалял дъжд или се е овъргаляло в пряспа със сняг, ако го побиват тръпки и търси топлината на стаята, а бузките му са зачервени и телесната температура леко повишена, ако започва да се оплаква от сухота и дращене в гърлото или от парене в устната кухина едва след като го попитаме, можем да сме напълно сигурни, че на следващия ден ще има хрема или дори, че ще го втресе. Веднага трябва да се вземат следните мерки:

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Гореща баня на краката
Краката имат тясна връзка с лигавиците на устата и носа. Ако затоплим краката трайно, в резултат на това се по-добрява оросяването на цялото тяло, преди всичко обаче на носните и устната кухина. Напълва се кофа с гореща вода, колкото детето може да търпи. Натопяват се краката до коленете и се киснат около 5 минути. След това се изсушават чрез триене с груба кърпа.

Липов чай
Едновременно с горещата баня на краката на детето се дава да пие липов чай – едно прекрасно профилактично средство срещу задаващата се изстинка, но той помага много и при простудни за болявания, които протичат с температура

1 чаена лъжичка липов цвят се залива с 1/4 литър вряща вода, запарва се 5 минути. прецежда се и се подслажда с 1 чаена лъжичка мед. Пие се 1 чаша хладък чай на глътки. (Диабетиците да не подслаждат!).

Комбиниран чай от липов цвят и бъз
Превантивно против простуди препоръчваме и този комбиниран чай. който децата от всякаква възраст би трябвало да пият през студените и влажни сезони (късна есен и предпролет) на закуска и преди лягане.

За неговото приготвяне ви трябват: 10 грама липов цвят;  10 грама цвят от бъз;  30 грама плод от шипка със семената. 1 чаена лъжичка от тази смес се залива с 1/4 литър вряща вода, запарва се 5 минути, прецежда се и се подслажда с 1 чаена лъжичка мед. Пие се 1 чаша хладък чай на глътки. (Диабетиците да не подслаждат!).

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *