Пясъкът в бъбреците се изхвърля с тинтява

Тинтявата се използва при туберколоза, болезнена менструация, хемороиди, подагра, рак

Тинтява – горчавка, глисавиче, злъчка, ванковче (Gentiana L.) Листата на растенията са разположени от двете страни симетрично на основната розетка. Цветовете са издължени като туба с 5 венчелистчета. Повечето видове са тъмносини или лилави, но имат и вариации от бели, кремави до червени.

“Демир

Пясъкът в бъбреците се изхвърля с тинтява

Набраната билка се почиства от примеси и повредени растения. Веднага се разстила на тънък (4 – 6 см) пласт върху рамки или постелки на сянка в сухи и проветриви помещения. В зависимост от степента на изсушаване и състоянието на времето стръковете се обръщат 1 – 2 пъти дневно. Билката е суха, когато най-долните части на стъблата при огъване се чупят.

Противоспазматично, противоглистно действие. Усилва секрециите на стомашните жлези и жлъчката, повишава апетита. Билката усилва съкращенията на сърдечния мускул и увеличава белите и червените кръвни клетки. Прилага се при отслабена стомашна дейност, при стомашни и чревни колики, газове в червата, атония на червата, анемия, жълтеница, против глисти.

В българската народна медицина билката се използва при пясък в бъбреците и пикочния мехур, туберколоза, за засилване на сърдечната дейност, при виене на свят, кръвохрачене, отпадналост, оскъдна и болезнена менструация, хемороиди, подагра, против рак.

Лечебна рецепта при натъртване:

Начин на приготвяне – 2 с.л. тинтява ври в 50 гр силна ракия за около 10 минути. Течността се прецежда. Прилага се за мазане и компреси 2 – 3 пъти на ден.

Лечебна рецепта при пясък в бъбреците:

Начин на приготвяне – 1 с.л. от билката се слага в 500 мл вода. Ври 5 минути. Пие се по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно.

Из „Билковите рецепти” на д-р Стоян Бахчеванов, ученик на лечителя Петър Димков

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *