Пясъчна самодивска трева (Peucedanum arenarium Waldts. et. Kit.)

Синоними. Няма.

Разпространение. Из цялата страна. Расте по ливади и гори.

Използваема част. Корените и зрелите плодове, които се берат през късна есен. Корените се почистват, обелват се и се сушат на сянка или в сушилня. От плодовете може да се приготви пресен сок или да се изсушат.

Химичен състав. Корените съдържат кумарини, етерично масло, флавоноиди и др.

“Фигурин

Действие. Съдоразширяващо. Извлек от корените на билката предизвиква разширение на съдовете хранещи сърцето, в резултат на което се подобрява кръвоснабдяването на сърцето, увеличава се притокът на кислород към миокарда. Кръвното налягане се понижава бавно и постепенно. Сърдечната дейност се забавя, но сърдечните съкращения стават по-ефективни. При смущения в сърдечния ритъм билката оказва лечебен ефект. Болни от гръдна жаба (стенокардия) се повлияват благоприятно от билката без да се наблюдават странични явления.

Приложение. При гръдна жаба (стенокарадия), сърдечна невроза, хронична сърдечна слабост, тромбофлебити, състояния след прекаран сърдечен инфаркт и др.

Начин на употреба. Около 20 г ситно нарязани сухи корени се варят в 400 мл вода около 5 минути. Отварата се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *