Различни болежки бягат от многоцветните рози

Освен, че са красиви и ароматни цветя, розите са и целебни. Цветовете на розата имат богато съдържание на етерично масло или познато ни като розово масло, а освен това съдържат около 300 други вида вещества. За лечебни цели се използват най- вече изсушени или стрити на прах. Затова не изхвърляйте изсъхналите във вазата рози, от тях можете да си приготвите ценно лекарство.

Розите действат успокояващо и разширяващо на бронхите при пристъпи на задух, спастичен бронхит, астма. Помагат при белодробен абсцес и гангрена. При наличие на кожни обриви облекчават сърбежа, тъй като имат антиалергично въздействие. Розите имат различни цветове и в зависимост от цвета си помагат при различни болежки.

Розите с бели цветове съдържат смолисти и слузни вещества с пургативно действие. Те се използват като ефикасно средство без нежелани последствия или странични ефекти при хроничен запек. Спокойно могат да се прилагат и при деца. За да опитате тяхното лечебно свойство, трябва да бъдат стрити на прах. Ние Ви предлагаме и един приятен начин за приемането им- под формата на сладко.

“Демир

Розите с червени цветове пък имат затягащо действие. Много добър помощник са при стомашно- чревни възпаления и диарии. Също така се прилагат при ангини, възпаления на венците и парадонтоза. За целта е необходимо да си приготвите запарка от свежи или стрити сухи цветове. В 1 чаена чаша вода сипвате 2 супени лъжици цвят и оставяте да киснат 1 час. В зависимост за какво Ви е необходимо лекарството, дозата се изпива на няколко части за 1 ден, или се жабури възпаленото място в устата.

Розите със светли цветове оказват изчистващо, избелващо и освежаващо действие върху кожата и се прилагат като козметично средство. При нормална кожа се правят парни бани и маски на лицето. В случай на мазна кожа се препоръчва използването на рози с червени цветове.

Розовото масло има широко фармакологично действие. Използва се при колики и болки на жлъчката, червата, пикочния мехур, матката, бъбреците, след операция на жлъчния мехур. Прилага се лечение с разработения на основа на розовото масло български препарат „Розонол”. Това обаче, трябва да бъде задължително по лекарско предписание, тъй като има ред противопоказания.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *