Разширени вени – лечебна рецепта

Счукани пресни листа се използват за компреси при разширени вени и язви

Див кестен (Aesculus hippocastanum L) е високо до 30 м дърво, което е познато като декаративно растение.

Разширени вени се лекуват с див кестен

За медицински и лечебни цели се събират и използват зелените листа, кората и семената. Кората на дивият кестен се бели рано напролет – март месец, преди развитието на растението и при започване на сокодвийението. Суши се на сянка. Семената се събират след узряването – септември – октомври, след което се сушат на сянка или в сушилня при температура до 60 С.

Дивият кестен има съдосвиващо, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Също така има и капиляро и веноуспокояващ ефект, действа и противосъсирващо. Това се дължи на кумариновия гликозид ескулин, който намалява пропускливостта и чупливостта на капилярите, и на есцина, който намалява съсирваемостта и гъстотата на кръвта.

Дивият кестен е старо средство за лекуване на хемороиди, разширени вени, тромбофлебити и трудно заздравяващи рани, възникнали в резултат на нарушено кръвоснабдяване.

“Демир

В българската народна медицина семената на дивия кестен се използват при бронхит, кашлица, болест на Бюргер, подагра. Корите под формата на отвара и компреси се препоръчват при разширени вени и хемороиди. Счукани пресни листа се използват за компреси при разширени вени и язви.

Лечебна рецепта за подсилване на капилярите:

Начин на приготвяне – 1 кафена лъжичка ситня нарязани семена се заливат с 500 мл вряла вода. Оставя се да кисне 2 часа. След прецеждане се пие по 100 мл 15 преди ядене 4 пъти дневно.

Из „Справочник за билките” Гео Нешев и Илия Ланджев

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *