Нервното напрежение се отпуска с билки

Излекувайте болестите на нервите с ракита

Ракита, червена върба (Salix purpurea L) е силно разклонен храст с лъскави голи клонки. Расте край реки и потоци из цялата страна до 1600 м надморска височина.

Нервното напрежение се отпуска с ракита

За медицински и лечебни цели се събират и използват корите, ресите и листата на растението. Корите се белят на пролет – март месец, преди да започне сокодвижението. Ресите се берат през време на цъфтежа им от март до април, а листата се берат след прецъфтяването им май месец.

Ракитата има запичащо, температуратуропонижаващо, кръвоспиращо, местнообезболяващо, противовъзпалително и отчасти противоглистно действие. Прилага се успешно за лечение на плеврит и ревматизъм, кръвоизливи от различен произход, диария, болезнена менструация. До откриването на хинина корените на ракитата са се използвали като противомалариино средство.

“Фигурин
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

В българската народна медицина кората на ракитата се препоръчва при дезинтерия, кожни обриви, сифилис, ревматизъм, подагра, против полово влечение, неврастенично безсъние, простудни заболявания, стомашни болки, главоболие, болести на нервите. Корите – стрити на брашно, служат за посипване на гнойни рани и гангрени, а настойкта от кори в червено вино( 5:100) за подсилване на организма и против температура.

Лечебна рецепта при невроза:

Начин на приготвяне -1 с.л. от кората се вари в 0.5 л вода около 10 минути. След прецеждане се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Из „Билките в България и използването им”

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *