Ракитник спомага за бързо зарастване на раните

Тази невероятна билка – ракитник, спомага за по-бързото зарастване рани, особено по лигавиците на кожата. То има привомикробно и противовъзпалително действие, поради което лечебният ефект е изключително бърз. Много ефикасен при такива заболявания и състояния, като ерозия на шийката на матката, както и се използва при лечение на възпаления на влагалището. Действа тонизиращо и подпомага организма в борбата му с тежки инфекции. Билката се прилага при изгаряния, кожни заболявания, косопад, при язва на стомаха и дванадесетопръстника,  ревматични заболявания, при анемия и хиповитаминози. Лекува  дерматит, екземи и псориазис. Билката поддържа лигавиците здрави и ги предпазва от свободните радикали, които водят до гастритни язви, сухота на гениталиите (предимно при жените в менопауза), очите и устата.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Самото растение е многогодишно от семейство Мирисливовърбови. На външен вид представлява малко дърво, което стига до около 6-7 метра височина. Понякога се среща и като храст, като клонките му завършват с бодил, често скъсените странични разклонения са превърнати в бодли. Листата на ракитника са прости, последователни, целокрайни, ланцентно-линейни или линейни. Листата са дълги от 2 до 8 см  и широки  от 2 до 10 мм, към върха си са затъпени, а към основата – стеснени. Те са с къса дръжка, по ръба подвити, а отдолу – сребристо бели от многобройни люзпици. Цветовете са двудомни, разделно полови и дребни, развиват се преди листата и са с двуразделен околоцветник.

Използват се плодовете на ракитника, които се берат по време на узряването. Всички части на растението са богати на биологично активни вещества, така че могат да бъдат използвани с лечебна цел.

Среща се в сиропи, а може и да се приема и под формата на желета и напитки от свежи плодове. Отвара може да се направи от корите и листата на растението, като за целта 2-3 чаени лъжички кори се варят в 500 мл вода 10 минути. Пие се по 100мл  след ядене 3 пъти на ден. По същия начин се приготвят запарки от листата и плодовете. Значително по-силен лечебен ефект се постига с облепиховото масло, което се получава от узрелите плодове.  Действа противовъзпалително.

 

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *