Ракитник (Hippophae rhamnoides L.)

Синоними. Сибирски ананас, облепиха.

Разпространение. Широко е разпространено в Монголия, Турция, Северен Иран, Сибир, Алтай, Кавказ, Белорусия, Прибалтика и др. У нас се среща по крайморските пясъци крй Варна и граничните райони с Турция.

 

“Фигурин

Използваема част. Плодовете, които се берат по време на узряването. Всъщност всички части на растението са богати на биологично активни вещества, така че могат да бъдат използвани с лечебна цел.

Химичен състав. Всички части на ракитата съдържат тлъсто масло, витамин А, В, С, К, Р, захари, органични киселини, пектин, дъбилни вещества, багрила, микроелементи.

Действие. Епителотонично. Билката ускорява зарастването на рани по лигавиците и кожата. Едновременно оказва противовъзпалително и противомикробно действие. Лечебният ефект е бърз. Аналогичен е ефектът при ерозио на шийката на матката, както и при възпаления на влагалището. Действа тонизиращо и подпомага организма в борбата му с тежки инфекции.

Приложение. При мъчно заздравяващи рани на лигавиците, на кожата, при изгаряния, кожни заболявания, косопад, при язва на стомаха и дванадесетопръстника, ерозио на шийката на матката, ревматични заболявания, при анемия и хиповитаминози.

Начин на употреба. Под формата на сокове, сиропи, желета, напитки от свежи плодове. Корите и листата се използват като отвара – 2 чаени лъжички кори се варят в 600 мл вода 10 минути. Пие се по 1 кафена чашка след ядене 3 пъти на ден. По същия начин се приготвят запарки от листата и плодовете. Значително по-силен лечебен ефект се постига с облепиховото масло, което се получава от узрелите плодове.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ракитник (Hippophae rhamnoides L.)

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *