Ревматизмът се повлиява от черното кучешко грозде

Растението е отровно и се забранява директната му консумация

Черното кучешко грозде (Solarium nigrum) е едногодишно тревисто растение от семейство Картофови (Solanaceae). Растението се среща по необработвани, буренясали места, реки и крайпътни местности и др.

Ревматизмът се повлиява от черното кучешко грозде

Въпреки полезните си качества, трябва да се знае, че растението е отровно и се забранява директната му консумация. Може да предизвика диария, повръщане и дори кома. Желателно е да се приема под лекарско наблюдение.

Има богато съдържание на глюкоалкалоидите солацеин и соланеин, алкалоида соланин и сапонини и танини (около 10%).

Активната съставка, която е отговорна и за отровното действие на билката, е соланин. Соланинът предизвиква парализа на крайниците посредством отравяне на нервно-мускулната плочка на скелетните мускули.

В древността сокът от плодовете се е използвал като сънотворно средство, благодарение на успокоителното действие. Подходящо е и за успокоение при неврози, тревожност и др.

Съществуват данни, че отварата от черно кучешко грозде има аналгетично, обезболяващо и успокояващо действие и го сравняват по сила с това на кокаина.

Плодовете на растението могат да се използват за лечението на гастрити, нощни полюции или болки в областта на сърцето.

Действие и употреба:

Билката има дезинфекциозно, успокоително и болкоуспокоително действие. Употребява се при психични заболявания, епилепсия, менингит, главоболие, гърчове, спазми, възпаление на стомаха и червата.

Външно – накиснати в силна ракия стръкове се използват за мазане при псориазис, ревматизъм и невралгии.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *