Рецепти при колит

За да се отървете от неприятното чувство в стомаха и болките, които може да предизвика колиета, ви предлагаме следните рецепти:

1. По 50 г. подъбиче, жълт кантарион и червен кантарион се смесват. 20 г. от сместа се поставя в 500 г. вода и се вари 10 минути. Охлажда се, прецежда се и се пие.

2. Равни количества от ленено семе, жълт кантарион, мента и слез се смесват. От тази смес се взема: 1супена лъжица и се слага заедно с 1 чаена лъжичка анасон в 1 л. вода. Вари се 10 минути. Прецежда се и се пие

3. 1 супена лъжица черен оман се вари 5 минути в 500 г. вода. Прецежда се и се пие 150-200 г. отвара 3 пъти на ден 30 минути преди ядене.

4. Половин бурканче от боза се напълва с изсушен жълт кантарион и се залива със 100 г. силна гроздова ракия. Затваря се и престоява 40 дни. При криза се отмерват 10 капки върху бучка захар и се изсмуква. Може да се капне и върху ситна захар (една непълна чаена лъжичка) и да се изяде. Употребява се и при гастрит.

5. 6 листа от билката Дебела Мара всяка заран в продължение на 3 месеца се изяждат на празен стомах. През това време се пази диета и се пият отвари от билки (лайка, жълт кантарион, живовляк и др.). Прилага се при улцерозен колит в остра форма.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *