Рибата – номер едно продукт за всяка жена

Данни от последно проучване показват, че дамите, които редовно приемат мазна риба, като част от своето меню, са много по-малко застрашени от сърдечно-съдови заболявания. Това е заради съдържанието на рибено масло и фосфор в рибата. Ефектът на рибеното масло се отчита и при повишено кръвно налягане. Полезно е за функционирането на сърдечносъдовата система и кръвоносните съдове. Друго проучване установява, че тя намалява и риска от развитие на метаболитен синдром при мъжете.

Самото заболяване метаболитен синдром представлява болесно състояние, при което има едновременно затлъстяване на коремната област, високи нива на триглицериди и/или ниски нива на т.нар. „добър“ холестерол, високо кръвно налягане и висока кръвна захар. Страдащите от метаболитен синдром са застрашени от развитие на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания.

Една от най-познатите ползи от консумацията на риба е подобряване на зрението и предотвратяване заболявания на зрителния апарат. Смята се, че омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибата, могат да подобрят защитата на клетките в ретината от увреждане. Омега-3 мастните киселини спомагат понижаването на кръвното налягане, на риска от нарушен сърдечен ритъм, от запушване на артерии. Според проучване на университета в Пенсилвания са полезни за мозъчните зони, свързани с емоциите, поради което и подобряват настроението.

Особено богати на омега-3 са сьомгата, скумрията и прясната риба тон. Препоръчителният прием на риба е два пъти седмично, като едната порция трябва да бъде от мазните видове.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *