Ружа – лечебна (Althaea officinalis L.)

Синоними. Волско око, бял слез, бяла ружа, пъртенка.

Разпространение. Расте по градини и дворове, отглеждана като декоративно растение. Като диворастяща се намира покрай реки и блата, по-често из ниските и топлите райони на страната.

Използваема част. Корените на двугодишни растения, които се вадят късно през есента. По изключение могат да се използват листата.

Химичен състав. Корените съдържат слузни вещества, нишесте, пектини, танини, минерални вещества, захари и др.

Действие. Отхрачващо. Билката действа обезболяващо върху лигавицата на дихателните пътица, като спомага за по-лесното изхвърляне на гъстите секрети. Действа противовъзпалително на стомашно-чревния тракт и на пикочно-половата система.

Приложение. При възпаление на гърлото, трахеята и бронхите, бронхиална астма, ангина. Като обезболяващо и омекчаващо средство при цистит, болки при уриниране, бяло течение, бъбречни колики, стомашна язва. Външно се използва при рагади на гръдните жлези у кърмачки, при циреи, рани и др.

“Фигурин

 Начин на употреба. Около 2 супени лъжици ситно нарязани сухи корени се заливат с 500 мл студена вода. Престояват 8 часа. Извлекът се прецежда и се пие по 1 кафена чашка през 2-3 часа на денонощието. Горещата запарка от билката се използва за гаргара при ангина и възпаление на венците. Като хладка настойка се използва за компреси при възпаление на кожата, рани и др.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *