Ружа – лечебна (Althaea officinalis L.)

Синоними. Волско око, бял слез, бяла ружа, пъртенка.

Разпространение. Расте по градини и дворове, отглеждана като декоративно растение. Като диворастяща се намира покрай реки и блата, по-често из ниските и топлите райони на страната.

Използваема част. Корените на двугодишни растения, които се вадят късно през есента. По изключение могат да се използват листата.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Химичен състав. Корените съдържат слузни вещества, нишесте, пектини, танини, минерални вещества, захари и др.

Действие. Отхрачващо. Билката действа обезболяващо върху лигавицата на дихателните пътица, като спомага за по-лесното изхвърляне на гъстите секрети. Действа противовъзпалително на стомашно-чревния тракт и на пикочно-половата система.

Приложение. При възпаление на гърлото, трахеята и бронхите, бронхиална астма, ангина. Като обезболяващо и омекчаващо средство при цистит, болки при уриниране, бяло течение, бъбречни колики, стомашна язва. Външно се използва при рагади на гръдните жлези у кърмачки, при циреи, рани и др.

 Начин на употреба. Около 2 супени лъжици ситно нарязани сухи корени се заливат с 500 мл студена вода. Престояват 8 часа. Извлекът се прецежда и се пие по 1 кафена чашка през 2-3 часа на денонощието. Горещата запарка от билката се използва за гаргара при ангина и възпаление на венците. Като хладка настойка се използва за компреси при възпаление на кожата, рани и др.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *