Салеп (Anacamptis morio) или кукувичи сълзи

Синоними. Кукувичи сълзи.

Разпространение. Расте из мочурливи ливади, поляни и затревени склонове до 2000 надморска височина. Представлява многогодишно растение с неразклонено стъбло и сочни зелени листа. Цветовете са във форма на шлем. Растението има две грудки в земята, от които едната е майчина (набръчкана), а другата дъщерна (сочна).

“Фигурин

Използваема част. За целите на медицината се използват само дъщерните грудки, които се вадят по време на цъфтежа на растението. Набраните грудки се измиват, след което се заливат с гореща вода и врят няколко минути. Изваждат се и се оставят да изсъхнат. След като напълно изсъхнат, грудките се смилат на фин прах.

Химичен състав. Грудките съдържат слузни вещества, нишесте, захароза, декстрин, белтъчини, минерални соли и др.

Действие. Отхрачващо и омекчаващо, дължащо се най-вече на изобилието на слузни вещества. Запарката от салеп облекчава извънредно бързо кашлицата и възпалението на дихателните пътища – дишането се нормализира, кашлицата спира, раздразнената и възпалена лигавица на бронхите се успокоява, секрецията намалява, самочувствието се подобрява. Омекчаващото действие на салепа се разпростира и върху лигавицата на стомашно-чревния тракт. Муцилагинозните вещества на салепа са известни като мощни противоотрови, тъй като увличат и евакуират погълнатите отрови и лекарства.

Приложение. При фарингит, бронхит, бронхопневмония, простуда, гастрит, язва на стомаха, ентероколит, детска диария. Външно се използват лапи при натъртено. Прилага се и като противоотрова на лекарства.

Начин на употреба. Около 1 чаена лъжичка прах се размива в 1 винена чаша студена вода и се изсипва в 300 мл вряща вода, която ври още 15 минути. След като изстине, се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Салеп (Anacamptis morio) или кукувичи сълзи

  1. Снимката не отговаря на наименованието, лат. наименование не отговаря на посоченото българско /синоним/, лечебните качества са доста преувеличени и в допълнение никъде не е описано, че салепите са защитени растения.

    • Не сме съгласни с вас, но ще се радваме да научим кои според вас са истинското латинско наименование, снимката и т.н.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *