Самобайка (Glechoma hederacea L.)

Синоними. Върбаличе, бабичева трева, бръшлянова самобойка, урбаличе, гергьовденче.

Разпространение. Из цялата страна. Расте из сенчести места покрай реки и потоци, по мочурливи места.

Използваема част. Надземната част, която се бере през време на цъфтежа. Суши се на сянка или в сушилня при 35 °С.

Химичен състав. Стръковете на билката съдържат дъбилни вещества, горчиви вещества, органични киселини, смоли, каротин, етерично масло, аминокиселини и др.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Действие. Отхрачващо. Билката облекчава възпалителните заболявания на горните дихателни пътища. Добре действа и при бронхиална астма. Притежава пикочогонно действие. В народната медицинаа се употребява като общоукрепващо средство, заедно с бял равнец, коприва и жиловлек. Спомага за бързо заздравяване на гнойни рани.

Приложение. При кашлица, бронхит, бронхопневмония, бронхиална астма, гастрит, възпаление на венците, липса на апетит, затруднено уриниране, отоци, като общотонизиращо средство, за увеличаване на кърмата.

Начин на употреба. Около 1 чаена лъжичка ситно нарязана билка се запарва с 1 водна чаша вряща вода. Престоява 1 час. Изпива се на 3 пъти. Топли лапи помагат при мъчно заздравяващи рани, циреи и др.

самобайка билка

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Самобайка (Glechoma hederacea L.)

  1. Интересувам се за билката Самобайка, къде мога да я намеря в природата, около София. Ще Ви бъда много благодарна.

    Поздрав: Иванова

    • Билката Самобайка вирее из влажни и сенчести места, а също и край затревени райони в близост до реки или потоци. По-рядко, но не невъзможно, е да бъде открита в изоставени и покрити с бурен места, използвани преди това като ниви! Но имайте в предвид, че брането с лечебна цел,става по време на цъфтежа на растението, който е от април до юни. Надяваме се да сме били полезни и да имате успех с намирането и.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *