Свежа кожа на лицето без значение от нейния тип

Какво е женската красота? Преди всичко това са правилните черти на лицето, но и неговата свежест и поддръжката му. Ето защо не трябва да забравяме лицето си, да се грижим за него, да го поддържаме свежо и чисто. Най-лесното, евтино и здравословно, е просто да измивате лицето си всяка вечер грижливо с топла тричева отвара и да се изплаква след това с преварена хладка вода. Избърсването трябва да става със суха и мека кърпа. По този начин кожата, освободена от прах, нечистотии, кремове и пудри (ако се употребяват), ще може през нощта свободно да диша и да направи спокоен и здрав съня на жената.

Веднага след пробуждането си сутрин жената трябва отново да се измие с топла или хладка вода, в която, ако желае, може да капне и няколко капки розова вода. Едва след това ще може да се гримира. Ето какви по-специфични грижи трябва да положите, според типа кожа на лицето.

Нормална кожа
При нормална кожа трябва да се полагат особени грижи, за да се запазят порите от запушване. За целта вечер лицето се измива с хладка вода, като вместо сапун се намазва предварително с печени трици (бадемови или други), разбъркани на каша с малко вода. През време на миенето, а после и при избърсването се избягва силното търкане на кожата, а само с кърпата се попива водата от лицето.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Много е полезно и да си правите всяка ввечер парни бани с лайка. Така порите се отварят, лицето се освобождава от натрупалите се през деня мръсотии и нечистотии. Да не говорим колко мека и нежна ще бъде кожата. Тези бани могат да се правят всяка вечер или през вечер. Когато се правят през вечер, парните бани се редуват с масаж на лицето, който също е много полезен за кожата. След едното или другото приложение лицето се измива по описания начин.

Суха и чувствителна кожа
При суха и чувствителна кожа измиването на лицето с обикновена вода е вредно, а още по-вредно е миенето му със сапун – предизвиква напукване и лющене на кожата. Одеколонът и спиртът са още по-вредни и понякога увреждат толкова много сухата кожа, че по-късно с нищо не може да се поправи.

Най-добре е сухото лице да се измива с преварена вода или още по-добре с дъждовна, в която са накиснати 1-2 китки магданоз. Добре действа и измиването с чай от розови листа или с отвара от трици. След това лицето се намазва с помощта на памук, натопен в неварено мляко, със смес от равни части лимонов сок и сметана (каймак) или със смес от сок от краставици, размесен наполовина с чисто неварено мляко и 1 чаена лъжичка глицерин. Държи се 10-15 минути, след което се измива. Могат да се използват и следните кремове (помади):

1. Добър крем за запазване на нежността и свежестта на сухата кожа. Вземат се 15 гр. чист бял восък и 60 гр. бадемово масло, слагат се в емайлирана чаша, която се държи в съд с вряща вода, докато восъкът и бадемовото масло се разтопят. След това чашата се снема от огъня и съдържимото се бие, докато стане подобно на пяна. Тогава капка по капка се сипва розова вода, докато сместа поема и се сгъсти като крем. Употребява се като обикновен крем за лице. Прави сухата кожа мека и нежна като кадифе.

2, Крем от краставици
Пресни краставици се нарязват на ситно и се размесват със същото количество чист маслинен зехтин, и то в порцеланов съд, който пък се слага в друг съд, пълен с вода (водна баня). По-големият съд се слага върху огъня и сместа се бърка в малкия съд, докато водата в големия заври.

След това извадете порцелановият съд, разбъркайте съдържанието в него добре, и прецедете през фино сито. Добавете към прецеденото същото количество ситно нарязани краставици. После всичко това се повтаря пет пъти, и то винаги с пресни краставици. По този начин се получава мазна и бяла помада, която действува извънредно благоприятно на сухата кожа.

3. Подхранване на лицето със суха и груба кожа с помощта на маска от козе или краве мляко. Приготвя се от чист памучен плат маска за лицето (като маска за маскарад) с 3-4 ширита от ластик, за да прилепне към лицето. Всяка вечер маската се потапя в непреварено мляко, изцежда се, за да не се оттича по лицето, и се поставя на него. След като започне да позасъхва, с пръсти, натопени в млякото, се навлажнява. Маската стои на лицето 30 минути. След снемане на маската лицето се изтрива с влажна кърпа и не се поставя никакъв крем или пудра след това.

Мазна кожа
Главната причина за мазната кожа на лицето са прекомерно развитите подкожни мастни жлези, които непрекъснато излъчват мазнини. Жени с такава кожа би трябвало да се въздържат от тлъсти и силно подправени ястия, пиперки, сладкиши и алкохолни питиета, защото всичко това непосредствено влияе на усиленото излъчване на подкожните мазнини.
Сапунът и топлата вода са най-добрият цяр против мазния изглед на лицето. Много жени мислят, че сапунът въобще е вреден и заради това го избягват, макар и кожата на лицето им да е нечиста. Това е погрешно.

Най-добре е вечер лицето да се измива с топла вода и серен или бораксов сапун и да се остави пяната на лицето около 5 минути. След това лицето се измива с хладка вода и се избърсва добре.

При мазна кожа на лицето не трябва да се слага нито мазно червило, нито нощен крем, нито бадемово масло или чист маслинен зехтин за снемане на грима. Трябва да се направят всички усилия, за да се нормализира излъчването на подкожните мазнини. Ето защо безсмислено е, дори вредно върху мазното лице да се натрупват още мазнини. Порите трябва да дишат през нощта и в това лежи едно от условията за свежестта на лицето. Сутрин мазното лице може отново да се измие с топла вода и сапун.

Отлично действа маска, направена от 1 белтък, разбит на пяна и размесен с 3 капки лимонов сок, която трябва да остане върху лицето около един час и след това да се измие с хладка преварена вода.

Жените, които имат мазна кожа на лицето, обикновено имат и разширени пори. За тях се препоръчва да правят през вечер парни компреси на лицето с гореща отварка от дъбови кори (1 шепа кори от летен дъб в 2 л. вода – ври, докато остане 1 л.) или с торбичка, напълнена със следната гореща смес: по 1 супена лъжица цвят от арника, лайкучка и розмаринови листа и 1/2 чаена лъжичка анасоново семе. Билките се сваряват в толкова дестилирана вода, колкото е достатъчно те да бъдат добре залети. Когато се свари, сместа се изсипва в торбичка, направена от тънко платно във вид на маска, и търпимо гореща се налага върху лицето. Върху торбичката се слага мушама или хартия, като се оставя и отвор за дишане. След 10-15 минути този парен компрес-маска се снема и лицето се измива с хладка отварка от дъбова кора или още по-добре с една от следните две течности за свиване на порите. Първата се приготовлява от чист винен оцет 100 г, стипца 1/2 чаена лъжичка и сока на половин лимон, а втората – от три цели лимона, нарязани заедно с корите и сложени в едно шише; върху тях се наливат винен оцет 150 г, розова вода 90 г и портокалова вода (от аптеката) 180 г. Шишето се запушва добре и се оставя да стои на хладно място, като често се разклаща. След две седмици течностите са готови. От тях се сипват по две супени лъжици в един литър хладка преварена вода.

 

Източник: zdravnitza.com

Парните компреси се редуват с парна баня на лицето с чай от лайка, последвана от същото изтриване и измиване, както по-горе. При силно разширени пори лицето се намазва със следната смес във вид на маска: от 1 белтък се прави пяна, размесва се с три капки лимонов сок или камфорова вода (от аптеката). След това сместа бързо се намазва на лицето. Когато първият пласт изсъхне, намазва се втори и се оставя 2-3 минути пак да изсъхне. След това маската може много лесно да се махне с пръстите. Тази маска се прави бързо и резултатите са много добри. След снемането й лицето може да се измие с хладка преварена вода или с отварка от трици.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *