Свеж и ободряващ – лимонът и неговата чудодейна сила

Плод с ярък и радващ очите цвят, с много витамини и минерали, и не на последно място – с остър аромат, който може да ви събуди моментално. Това е лимонът. Арабите са го смятали за свещен плод. И има защо. Освен основен източник на витамин С, плодът съдържа още много други важни за човешкия организъм вещества. За да стигне до Европа обаче, той е извървял дълъг път.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Освен като храна, богата на витамините C и B9 и минерала калий, лимонът още от древността е бил познат като лечебно средство. Така например, още Хипократ е лекувал жълтеница и натравяне с миризма от плодовете на лимоновото дърво. Лимонът е много полезен при всякакви заболявания на вените, разширени вени и спукани капиляри. Той облекчава симптомите на ПМС и безсънието. Лимонът е много популярно средство при настинки и бронхити.

Днес лимонената есенция е една от най-популярните съставки на редица продукти – и козметични, и хранителни. В ароматерапията се използва с голям успех. Причината е, че неговият аромат се свързва с положителни мисли, както и за желание за по-голяма активност. Лимонът служи като сигурно средство срещу депресивните състояния. Ароматът на цитруса събужда сетивата, а също и виталността у човека. Той хармонизира енергията и поддържа имунната система.

Лимоновият сок се използва в най-различни козметични препарати – чистият лимонов сок е чудесен лосион за почистване и свиване на порите. Може да се прилага за справяне с проблема с мазната кожа и с черните точки. Може да се добавя към водата за изплакване на светлата коса и помага при псориазис и пърхот. Лимонът има и чудесни подмладяващи свойства. Можете да смесите лимонов сок с дестилирана или минерална вода и масажирайте внимателно бръчките до пълно попиване.

Разкрасяваща лимонова маска
Разбъркайте заедно сока на половин лимон с един разбит белтък. Нанесете върху лицето и шията, а след 10 мин. отмийте с хладка вода.

Почистване на ръцете с лимон
Чистият лимонов сок почиства чудесно ръцете. Натрийте ръцете си с половин лимон. Измийте със студена вода, после втрийте малко бадемово масло. Ако ръцете ви са по-сухи, използвайте масло от шеа. С подобна процедура 1-2 пъти в седмицата, кожата на ръцете ви не само ще е чиста и омекотена, но и ще поддържате младият и здрав вид.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *