Седефче помага при виене на свят

Миризлив сънчец помага и при тежест в тила и слепоочията, при сърцебиене

Това е многогодишно тревисто растение със силна неприятна миризма, което цъфти май – август. Разпространено е по сухи каменисти, скалисти и храсталиви места. Расте по Черноморското крайбрежие, Северна България, Източните и Средните Родопи и в равнините.

Миризлив сънчец помага и при тежест в тила и слепоочията, при сърцебиене!

В народната медицина седефчето се използува като седативно и сънотворно средство. Това показание на билката й е осигурило наименованието миризлив сънчец. Седативният ефект на билката се проявява особено при сърдечна невроза. Има данни, че седефчето повишава силно тонуса на маточната мускулатура, поради което не трябва да се взема от бременни жени (опасност от предизвикване на аборт).

Отвара от седефче оказва благоприятно действие при прилив на кръв в главата, виене на свят, тежест в тила и слепоочията, а също и при сърцебиене, болки в стомаха, сгърчвания, при потъмняване на лещата на окото и възпаление на очите.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Начин на приготвяне и употреба – една чаена лъжичка от билката се вари в половин литър вода за около 3 минути. След прецеждането се приема по една кафена чашка три пъти на ден преди ядене.

Важно! Не бива да се приема от бременни! В по-големи дози растението е отровно! Въпреки широката употреба на тази билка, тя е една от най-опасните билки и не трябва да се използва от лица, които не са добре осведомени за нея.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *