Сифилис, циреи, хемороиди… Използвайте билката чувен!

Чувенът има слабително и кръвоочистително действие

Чувенът (Chenopodium Bonus-Henricus L.) се нарича още дива лобода, див спанак, влашки спанак. Лечебното му действие и приложение е слабително и кръвоочистително.

Сифилис, циреи, хемороиди и кожни обриви се лекуват с билката чувен

Българската народна медицина препоръчва корените на чувена при хемороиди, камъни в бъбреците, сифилис, като слабително и др., а външно – за бани при рани, кожни обриви и циреи. Продуктът, който се продава в аптеките, е 50 г сух стрит корен и се приготвя по следния начин: 1 чаена лъжичка от корените се варят в продължение на 10 минути в 500 грама вода. Прецежда се и се пие 3 – 4 пъти дневно по 100 грама преди хранене. Билковият чай от тази билка може да се използва като добавка към храната.

Описaние: Чувенът е многогодишно тревисто растение с право, зелено или червеникаво, 5 – 80 см пирамидално разклонено стъбло и с месест, дебел и многоглавест корен. Листата са копиевидни, целокрайни, покрити с белезникав прах. Цветовете са зелени и дребни, събрани във връхно тясно пирамидално метличесто съцветие. Младите растения са покрити с брашнен налеп. Използваема част са корените на растението, които се вадят рано напролет – март, или наесен след узряването на семената – август-октомври. Почистват се, измиват сe, а по-дебелите се нацепват надлъж и на парчета до 10 см дълги. Сушат се на сянка или в сушилня при до 50С. Изсушените корени са тъмносиви, с характерен мирис и блудкаво-стипчив вкус.

Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *