Слънчогледът помага при малария

Слънчогледът има силно противоокислително действие и намалява риска от рак

Слънчогледът е бил мистичният символ на няколко стари цивилизации – напр. Инките. Индианците от Северна Америка са използвали слънчогледовите листа като храна за животните, от цветовете са приготвяли отвара, с която са боядисвали дрехите и кожите си, а семената консумирали като добавка към храната или смачквали на олио.

“Фигурин

Слънчогледът помага при малария

Присъствието на витамин B в семената прави слънчогледа препоръчителен в зимната диета, тъй като помага в борбата с депресията.

Слънчогледовите семена са богати и на минерали. Магнезият успокоява симптомите на астма, понижава кръвното налягане, предотвратява пристъпите на мигрена и допълнително намалява риска от сърдечен удар и инсулт. Също така са източник на фосфор, желязо, калций, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които спомагат за опазването на артериите. Друг важен компонент на семената е селенът, който помага на организма за премахване на токсините и благодарение на силното противоокислително действие намалява риска от рак.

Американски изследвания са доказали, че слънчогледовите семки изпълняват важна роля за понижаването на кръвното налягане, благодарение на съдържащия се в тях калий, при минимално количество на натрий.

Тинктурата, получена от цветовете и листата на слънчогледа, притежава температуропонижаващо, спазмолитично и апетитовъзбуждащо действие.

Билката се прилага при бронхиални спазми и кашлица. Действа спазмолитично при колики на стомашно-чревния тракт. Използвана е с успех при лечение на малария.

Начин на употреба:

1 с.л. билка се залива с 350 мл вряща вода и се запарва за 10 минути. Пие се 3 пъти на ден по 100 мл.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *