Смрадлика (Cotinus coggygria Scop.)

Синоними. Тетра, кукуч.

Разпространение. Расте по сухи и каменисти места и из храсталаците по южните склонове в предпланинските райони.

Използваема част. Листата на смрадликата, които се берат по време на цъфтежа, но никога след оформянето на плодовете. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 50 °С.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Химичен състав. Листата на смрадликата съдържат дъбилни вещества, етерично масло и др.

Действие. Затягащо, противовъзпалително, антисептично. Поради високото си съдържание на дъбилни вещества смрадликата е растението с най-силно проявена затягащо и противовъзпалително действие. В по-големи дози понижава кръвното налягане. Стимулира зарастването на повърхностни рани и язви в стомаха и дебелото черво. Влияе противовъзпалително и при засягане на бъбречните легенчета.

Приложение. При диарии, кървящи хемороиди, язвен колит, възпаление на венците (пародонтоза), зъбобол, ангина, заболявания на бъбреците, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Външно се използва при бяло течение, рани, циреи и др.

Начин на употреба. Около 1 супена лъжица от билката се запарва с 500 мл вряща вода. Ври 5 минути. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти на ден. За бани и компреси – 50 г смрадлика се варят 20 минути в 2 л вода.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Смрадлика (Cotinus coggygria Scop.)

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *